V Norimbergu dražili Hitlerove obrazy, išli na dračku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obraz Adolfa Hitlera vydražili za 130 tisíc eur
Maľba s názvom Standesamt und Altes Rathaus München zobrazuje starú mníchovskú radnicu a je jedným z približne dvoch tisícok diel, ktoré Hitler namaľoval v rokoch 1905 - 1920. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 24. novembra (WEBNOVINY) – Na aukcii, ktorá sa konala 22. novembra v aukčnom dome Weidler v Norimbergu, vydražili za 130-tisíc eur akvarel Adolfa Hitlera z roku 1914. Novým majiteľom diela sa stal súkromný zberateľ z Blízkeho východu.

Ako uviedla šéfku aukčného domu Kathrin Weidler, kupec sa na dražbe zúčastnil osobne, ďalší vážni záujemcovia pochádzali napríklad z Ázie alebo Ameriky. Maľba s názvom Standesamt und Altes Rathaus München zobrazuje starú mníchovskú radnicu a je jedným z asi dvoch tisícok diel, ktoré Hitler namaľoval v rokoch 1905 – 1920.

Obraz predávali dve nemenované približne 70-ročné sestry. Tie ho zdedili po starom otcovi, ktorý ho kúpil v roku 1916. Desať percent zo zisku sa rozhodli darovať na pomoc postihnutým deťom. Na aukcii okrem toho vydražili aj ďalších päť Hitlerových malieb, za ktoré záujemcovia zaplatili od 5000 do 80-tisíc eur.

Obraz Adolfa Hitlera vydražili za 130 tisíc eur
Foto: SITA/AP

Ako ďalej povedala Weidler, k obrazu Standesamt und Altes Rathaus München dostal kupec aj Hitlerovou rukou podpísaný doklad o predaji s dátumom 25. septembra 1916, čo je pri jeho dielach zriedkavé.

Prítomnosť dokladu podľa Weidler vysvetľuje relatívne vysokú predajnú cenu maľby, zároveň však vedie k určitým pochybnostiam o jej pravosti. Istému Konradovi Kujauovi, autorovi jedného z najslávnejších podvrhov 20. storočia – Hitlerových denníkov, sa totiž v 80. rokoch 20. storočia podarilo oklamať historikov falošným listom od Adolfa Hitlera.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Adolf Hitler