V Londýne otvoria výstavu venovanú Audrey Hepburn

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prekrásna Audrey Hepburn
Foto: doctormacro.com

BRATISLAVA 2. decembra (WEBNOVINY) – V londýnskej National Portrait Gallery otvoria na budúci rok v júli výstavu fotografií britskej herečky Audrey Hepburn. Expozícia Audrey Hepburn: Portraits of an Icon priblíži vzostup hereckej a módnej ikony od jej začiatkov v tanečnej skupine v muzikálovom divadle po hollywoodsku slávu. Kurátori výstavy plánujú taktiež dokumentovať jej následnú humanitárnu prácu, ktorej sa venovala takmer do smrti.

Obrazom: Ikona Audrey Hepburn

Návštevníci galérie budú mať možnosť uvidieť slávne fotografie s raritnými rodinnými snímkami. Nebudú chýbať filmové plagáty, dvojstránky z časopisov či promo snímky. Súčasťou budú aj fotografie zo zákulisia či zo šatne z roku 1951, keď Hepburn účinkovala na Broadwayi v predstavení Gigi. Výstava okrem oslavy života a kariéry herečky, pripomenie aj 65. výročie jej účinkovania v londýnskom nočnom klube Ciro, vďaka ktorému sa dostala k prvým filmovým rolám. Expozícia potrvá do 18. októbra 2015.

Audrey Hepburn študovala balet v Londýne, kde dostávala tiež prvé divadelné úlohy. Jej prvou významnou úlohou bola spomínaná Gigi v divadelnej verzii románu spisovateľky Colette. Predstavenie, ktoré malo premiéru na Broadwayi v roku 1951, malo výnimočný úspech. Za herecký výkon vo svojom prvom americkom filme Prázdniny v Ríme (1953), kde hrala po boku Gregoryho Pecka, dostala v roku 1954 Oscara, Zlatý Glóbus a cenu BAFTA. Účinkovala aj vo filmoch Sabrina (1954), Vojna a mier (1956), Príbeh mníšky (1959), Raňajky u Tiffanyho (1960), My Fair Lady (1964), Ako ukradnúť Venušu (1996) alebo Láska medzi zlodejmi (1987). Neskôr sa venovala najmä humanitárnej činnosti pre UNICEF. Zomrela v roku 1993 na následky rakoviny apendixu.

Informácie pochádzajú z webovej stránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Audrey Hepburn