Známy rakúsky sochár Erwin Wurm bude vystavovať v Bratislave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Wurm
Návštevník sa pozerá na exponát s názvom Policajná čiapka od rakúskeho umelca Erwina Wurma v Klosterneuburgu pri Viedni. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 10. decembra (WEBNOVINY) – Známy rakúsky výtvarník Erwin Wurm vystaví svoju tvorbu v bratislavskej kunsthalle. Výstava Všetko je inak / Alles ist anders / Everything Is Different je poslednou výstavou, ktorá sa v LAB-e Domu umenia/Kunsthalle Bratislava (KHB) otvorí do konca tohto roka. Jej kurátor Juraj Čarný a aj autor osobne výstavu otvoria vo štvrtok 11. decembra o 18:00.

Erwin Wurm nie je iba sochárom

V LAB-e na prízemí Domu umenia na Námestí SNP ju záujemcovia nájdu do 26. februára, agentúru SITA o tom informovala PR manažérka Domu umenia Zuzana Golianová. „Erwin Wurm nie je iba sochárom. Je aj performerom, fotografom a režisérom, čo je ale dôležitejšie, je aj kritikom, psychoanalytikom, intelektuálnym humoristom a komentátorom a má viac ako blízko k filozofii,“ predstavil sochára kurátor výstavy a riaditeľ Kunsthalle Bratislava Juraj Čarný.

Tvorba Erwina Wurma (1954) vychádza z práce s objektom, inštaláciou, kresbou, videom, fotografiou a tzv. minútovými sochami (One Minute Sculptures). Vstupuje v nich do neočakávaných vzťahov s predmetmi každodenného života a redefinuje otázky hraníc sochárstva. Výtvarník tiež rád pracuje s humorom a sarkazmom ako prostriedkami na vyjadrenie svojho názoru na spoločnosť.

Rodinný dom dolu hlavou

„Wurm je u nás známy predovšetkým public artovým dielom na bočnej fasáde administratívnej budovy bratislavského sídla rakúskej stavebnej spoločnosti Strabag v blízkosti Mlynských Nív. Nainštaloval na ňu rodinný dom, ktorý je otočený dolu hlavou,“ pripomínajú organizátori výstavy. Kunsthalle predstaví na výstave Wurmovu tvorbu objektom Renault 25/1991 (2008) a videom Tell (2007 – 2008). Partnerom výstavy je Rakúske kultúrne centrum.

Súčasťou výstavy budú aj kurátorské desaťminútovky „cestou z obeda“, ktoré sa uskutočnia každý druhý pondelok v LAB-e o 13:00. Prvé stretnutie s kurátorom na výstave Všetko je inak / Alles ist anders / Everything Is Different sa bude konať hneď prvý pondelok po vernisáži, 15. decembra. Aktuálne informácie o programe v kunsthalle možno nájsť na – https://www.facebook.com/DomUmeniaKunsthalleBratislava.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať