Sochárska tvorba rôznych generácií na bienále plastiky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Bienále plastiky malého formátu

BRATISLAVA 4. augusta (SITA) – Výber aktuálnej sochárskej tvorby absolventov umeleckých vysokých škôl a hostí z Česka, Maďarska a Poľska prinesie do Bratislavy a Pezinka v poradí 4. Bienále plastiky malého formátu. Výberovú výstavu prevažne mladej a strednej generácie výtvarníkov najskôr otvoria v Bratislave a potom aj v Pezinku. Kurátor výstavy s názvom „(Medzi)generačné paradoxy Roman Popelár pozýva na bratislavskú vernisáž vo štvrtok 6. augusta o 18:00 do Galérie Statua v Pálffyho paláci na Zámockej ulici 47. Hudobným hosťom slávnostného otvorenia bude Boris Lenko. Výstava tu bude prístupná do 28. augusta počas pracovných dní od 14:00 do 18:00 a následne sa v septembri a októbri presunie do Pezinka.

Ako ďalej agentúru SITA informoval kurátor Roman Popelár, „zámerom bienále, pri zrode ktorého stáli Jozef Jankovič a Ľuba Belohradská, nie je celoplošné, celoštátne mapovanie stavu sochárstva na Slovensku, ale upozornenie na medzigeneračnú tvorbu autorov, ktorí za posledné roky inovovali svoj výtvarný jazyk alebo urobili tvorivé gesto smerom k soche, objektu„. Návštevníci výstavy tak na jednom mieste uvidia etablovaných sochárov i tých nastupujúcich, ale aj výtvarníkov, ktorí sa prevažne venujú iným médiám výtvarného umenia, napríklad grafike (Robert Makar), maľbe (Filip Sabol), no i tých, čo sú v svojej tvorbe multižánrový, ako je Marcel Mališ.

Výstavu pripravuje občianske združenie Ateliér PK ako súčasť medzinárodného letného podujatia Socha a objekt, ktoré sa Bratislave koná už po 20. raz. Návštevníci na nej nájdu diela od autorov ako sú: Andrej Csillag, Robert Czingel, Marek Dobeš, Juraj Dudáš, Katarína Kissoczy, Patrik Kovačovský, Bohuš Kubinský, Alžbeta Lišková, Helena Lukášová (ČR), Robert Makar, Marcel Mališ, Tomasz Niedziólka (PL), Miroslav Pallo, Karin Patúcová Lunterová, Ludmila Pohlová (ČR), Filip Sabol, Ivana Sláviková, Péter Szányi (MR), Robert Szittay, Michal Šuda, Rastislav Trizma, Miroslav Trubač a Peter Valach. Úvodný ročník Bienále plastiky malého formátu Pezinok sa uskutočnil v roku 2007.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať