V pomaranči je viac než len vitamín C

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ovocie, žena, jedlo, strava, pomaranč
Foto: www.sheknows.com

BRATISLAVA 12. decembra (WEBNOVINY) – Pomaranče sú známe predovšetkým ako výborný zdroj vitamínu C. Ten je jedným z najvýznamnejších antioxidantov na tejto planéte. Udržiava zdravie buniek a pomáha ich chrániť pred poškodením nebezpečnými voľnými radikálmi, ktoré sú spájané s rakovinou či starnutím. No nie je to jediný dôvod, pre ktorý by ste si mali na tomto oranžovom ovocí častejšie pochutnať. Obsahuje totiž viac než 170 ďalších látok bojujúcich proti rakovine a 60 flavonoidov.

Zázračné limonoidy

Pomaranče, ovocie
Foto: www.inkingrey.com

Pomaranč obsahuje limonoidy. Tieto látky sa v hojnom počte nachádzajú v citrusovom ovocí a čerstvej pomarančovej a citrónovej kôre dodávajú špecifickú lákavú a sviežu vôňu. V súčasnosti sa limonoidy skúmajú pre širokú škálu liečivých účinkov, ako sú napríklad antivírusové, protiplesňové, antibakteriálne, protirakovinové a protimalarické účinky. V laboratórnych podmienkach preukazovali limonoidy pomoc v boji proti rakovine ústnej dutiny, kože, pľúc, prsníka, žalúdka a hrubého čreva.

Okrem limonoidov obsahujú pomaranče aj iné polyfenoly, ktoré majú naozaj široké rozpätie benefitov pre zdravie. Prevládajúci flavonoid v pomarančoch je hesperidín, ktorý má protizápalové, antialergické, antikarcinogénne účinky a chráni cievy pred poškodením. Hesperidín spolupracuje spolu s vitamínom C pri ochrane srdca. Takisto spoločne znižujú riziko vzniku cievnej mozgovej príhody, znižujú krvný tlak, potláčajú zápaly a znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

šťava, pomaranč
Foto: www.flickr.com

Pomaranče však obsahujú aj ďalšie látky podporujúce zdravie vrátane draslíka (znižuje tlak), vlákniny pektín (znižuje cholesterol) a folátov (znižujú homocysteín). Srdce okrem toho chráni aj oranžovožltý karotenoid betakryptoxantín. Pomaranče poskytujú aj vápnik pre zdravie kostí a zubov.

Šupka je váš priateľ

Mnohé z vyššie vymenovaných látok sa nachádzajú v bielej šupke, ktorá je ukrytá pod oranžovou kôrou. Ak si radi doprajete pomarančový džús, majte na mysli, že samotná šťava bez dužiny zďaleka neobsahuje toľko zdraviu prospešných látok. Radšej hoďte doma do odšťavovača pomaranče aj s bielou šupkou a vychutnajte si lahodný nápoj spolu dužinou.

Sledujte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia na Facebooku.

Zdroj: 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať