Amerika a Eurázia vytvoria nový superkontinent

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Frankfurt - centrum knižného sveta
Pracovníčka Nona Moumani pripevňuje svietiace glóbusy na stenu svojho stánku počas najväčšieho knižného veľtrhu, ktorý sa v týchto dňoch koná vo Frankfurte nad Mohanom. Zástupcovia vydavateľstiev, kníhkupci, ale najmä spisovatelia a vášniví milovníci kníh si ani tento rok nenechali ujsť príležitosť spoznať novinky z literárneho sveta. Foto: SITA/AP Photo/Michael Probst

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Americkí vedci z Yale University tvrdia, že Amerika a Eurázia sa v priebehu najbližších 50 až 200 miliónov rokov zrazia v oblasti Severného pólu a vytvoria tak nový superkontinent, ku ktorému sa neskôr pripoja aj Afrika a Austrália.

Tento nový superkontinent nazvali Amasia. O svojej teórii informovali prostredníctvom časopisu Nature.

Litosférické dosky sa pôsobením tektonickej aktivity Zeme neustále pohybujú a navzájom do seba narážajú. Podľa geológov tieto pohyby opakovane spájajú svetadiely do superkontinentov akými boli predpokladaná Nuna pred 1,8 miliardami rokov, Rodinia pred miliardou rokov a Pangea pred 300 miliónmi rokov.

„Koncept Pangey je všeobecne celkom dobre známy, ale zatiaľ sme nemali príliš veľa presvedčivých dôkazov o tom, ako takéto superkontinenty vznikajú. V našom modeli sa Severná a Južná Amerika spájajú, čím sa uzatvára Karibské more. Následne sa uzatvára aj Severný ľadový oceán a dochádza k spojeniu Ameriky s Euráziou,“ uviedol Ross Mitchell z Yale University, ktorý spolu s kolegami založil svoj model na analýze magnetických údajov získaných z hornín.

„Každá hornina v sebe nesie informáciu o svojej magnetickej orientácii z času, keď vznikla. Na základe tejto informácie dokážeme celkom presne zistiť zemepisnú šírku, údaje o zemepisnej dĺžke nám však chýbali. Zistili sme však, že každý z predchádzajúcich superkontinentov po svojom vzniku absolvoval sériu rotácií okolo stabilnej osy na rovníku. Na základe tohto sme vypočítali, že každý ďalší superkontinent sa vytvoril o 90 stupňov ďalej od toho predchádzajúceho,“ dodal Mitchell. Doterajšie štúdie pritom predpokladali, že superkontinenty sa vytvárajú buď na tej istej časti zemegule alebo na opačnej. Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia