Apokalypsa tento rok nebude, mayský kalendár tvrdí niečo iné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mayský kalendár
Mayský kalendár Foto: Ilustračné foto astro.cz

BRATISLAVA 11. mája (WEBNOVINY) – Odhalenie doteraz neznámej verzie mayského kalendára v guatemalskej džungli dáva ľudstvu novú nádej. Koniec sveta nebude 21. decembra 2012, podľa všetkého bude trvať ďalšiu miliardu rokov, a možno dlhšie.

Odhaduje sa, že staroveký zápis je najstarší doteraz nájdený mayský kalendár. Jeho vek sa odhaduje na 1200 rokov, je teda starší o šesť storočí oproti predchádzajúcim. Na druhej strane, nový kalendár sa s nimi v mnohom zhoduje, napísal internetový portál rt.com.

Prvotné výsledky štúdia kalendára zverejnili experti z Bostonskej univerzity v časopise Science. Podľa nich kalendár veľmi presne zobrazuje slnečné a mesačné cykly, ako aj pohyb najjasnejších hviezd.

Najpravdepodobnejšie ho Mayovia používali na organizovanie ceremónií a rituálov, ktoré synchronizovali s polohou nebeských telies.

Astronomickú tabuľku našli vedci v ruinách starovekého mayského mesta Xultun v severovýchodnej Guatemale, stratenom v dažďovom pralese. Zachovala sa v dobrom stave, je vytesaná do stien v malej miestnosti s rozmermi niečo cez pol metra štvorcového.

Výpočty hovoria, že mayský šesťtisícročný cyklus sa nekončí súdnym dňom, pretože cykly nastupujú jeden po druhom na neobmedzené časové obdobie. Najnovšie odhalenie znamená, že 21. december 2012 iba označuje začiatok nového kalendárneho cyklu, a nie apokalypsu, ako sa predtým uvádzalo.

Na jednej zo stien vytvorili starovekí astronómovia mesačný kalendár zobrazujúci fázy Mesiaca asi na trinásť rokov. Na susednej stene sú symboly vyjadrujúce štyri časové obdobia zhruba od roku 935 do 6700 nášho letopočtu.

Steny zdobia aj portréty kráľov. Kvôli nim kňazi udržiavali zápisy, aby mohli dostať vhodnú a rozumnú radu, keď si doba vyžadovala ťažké rozhodnutia. „To, čo tu vidíme, je astronómia riadená náboženstvom,“ povedal expert na mayskú astronómiu Anthony Aveni z Colgate University v Hamilton v štáte New York, ktorého cituje rt.com.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať