Archeológovia objavili nový druh vyhynutého krokodíla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
KROKODíL
Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 25. novembra (WEBNOVINY) – Vedci identifikovali z thajskej fosílie nový druh krokodíla, ktorý žil pred 100 miliónmi rokov. Podľa Komsorna Laupraserta z thajskej Mahasarakham University mali oproti dnešným plazom dlhšie nohy a podľa vlastností ich zubov sa pravdepodobne živili rybami.

Žili na súši a vedeli veľmi rýchlo behať,“ povedal Komoson, ktorý si v múzeu všimol skamenelú lebku v roku 2006. Pätnásťcentimetrová fosília pochádza pôvodne z vykopávok v provincii Nakhon Ratchasima, tiež známej ako Korat, podľa ktorej druh aj pomenovali. Okrem názvu provincie je pomenovanie Khoratosuchus jintasakuli odvodené aj od priezviska riaditeľa thajského ústavu pre výskum skameneného dreva a nerastných zdrojov Pratuenga Jintasakula.

Severovýchodné Thajsko sa stalo v ostatných desaťročiach významným miestom vykopávok, kde sa našlo mnoho prehistorických skamenelín. V roku 1980 thajskí a francúzski archeológovia začali spoločný výskum v týchto oblastiach po tom, ako sa v sedemdesiatych rokoch geológom hľadajúcim zdroje uránovej rudy podarilo nájsť stehennú kosť dinosaura.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať