Archeológovia už nepracujú s krompáčom, ale s Google Earth

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Saudská Arábia
Fotky urobené priamo na mieste potvrdili, že archeológ pomocou Google Earth skutočne našiel staroveké hrobky. Foto: Newscientist.com

BRATISLAVA 4. februára (WEBNOVINY) – David Kennedy z University of Western Australia síce nikdy nebol v Saudskej Arábii, no napriek tomu tam objavil vyše dvetisíc archeologicky zaujímavých lokalít – z kancelárskej stoličky priamo v Perthe. O zaujímavej pracovnej metóde tohto archeológa informuje server Newscientist.com, ktorý správu prebral z januárového čísla časopisu Journal of Archaelogical Science.

Pomocou obrázkov z Google Earth archeológ detailne z vtáčej perspektívy prehľadal 1240 štvorcových kilometrov územia tejto krajiny a našiel 1977 potenciálnych archeologických nálezísk, vrátane 1082 starovekých kamenných hrobiek.

To, že objavené miesta nie sú len zvláštnymi zhlukmi vegetácie alebo tieňmi si potvrdil tak, že svojho priateľa, žijúceho v tejto krajine požiadal, aby sa na niekoľko vybraných miest išiel osobne pozrieť a poslal mu detailné fotky priamo z miesta. Na základe porovnania s podobnými miestami v Jordánsku, ktoré archeológ osobne videl, si myslí, že niektoré z nich môžu byť až 9-tisíc rokov staré, no samozrejme treba tieto závery overiť priamo na mieste.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať