Argentínske jazero môže objasniť vznik života

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Laguna_del_Diamante
Laguna del Diamante Foto: commons.wikimedia.org

BRATISLAVA 12. augusta (WEBNOVINY) – V jazere Laguna del Diamante nachádzajúcom sa v provincii Mendoza na západe Argentíny žijú baktérie, ktoré by mohli pomôcť objasniť vznik života na Zemi. Tieto mikroorganizmy by sa taktiež mohli podobať na formy života, ktoré by mohli obývať iné planéty našej slnečnej sústavy ako napríklad Mars. Tvrdia to vedci z Vedecko-technologického centra provincie Tucumán.

Jazero Laguna del Diamante sa nachádza v strede obrovského vulkanického kráteru v nadmorskej výške 3300 metrov, pričom jeho voda obsahuje minimum kyslíka. Naopak hodnoty arzénu dosahujú v tomto jazere s rozlohou 14,1 kilometra štvorcového až 20-tisíc násobok hodnoty, ktorá sa považuje za bezpečnú pri pitnej vode. Teplota vody taktiež často klesá pod bod mrazu, pre vysoký obsah soli však nikdy nezamŕza. Organizmy, ktoré v tomto nehostinnom prostredí objavil tím mikrobiologičky Maríe Eugenie Farías, patria do skupiny takzvaných polyextremofilných baktérií. Ide o organizmy, ktoré dokážu prežiť v prostredí, kde pôsobí viacero extrémnych vplyvov.

„Na tejto lokalite pôsobí naraz hneď niekoľko extrémnych vplyvov, čím sa toto miesto stáva jedinečným. Toto jazero je ako okno do minulosti, cez ktoré môžeme vidieť ako vznikal život na Zemi. Taktiež je zaujímavé aj pre takzvaných astrobiológov, ktorí sa venujú možným formám života na iných planétach,“ uviedla Farías, ktorá sa v súčasnosti snaží získať finančné prostriedky na výskum genómu týchto baktérií. Tie by mohli mať využitie napríklad pri vývoji opaľovacích krémov.

SITA/Reuters

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať