Biológovia objavili nový druh pralesnej vretenice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vretenica
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 11. januára (WEBNOVINY) – Biológovia z Wildlife Conservation Society (WCS) a Múzea vedy v talianskom Trente objavili počas nedávnej výpravy v juhozápadnej Tanzánii nový druh vretenice, ktorú pomenovali Atheris matildae. O svojom objave informovali v časopise Zootaxa.

Novoobjavená vretenica dorastá do veľkosti 60 centimetrov, má výrazné čiernožlté sfarbenie a charakteristická je aj šupinami v tvare rohov, ktoré jej vyrastajú nad očami. Ide pravdepodobne o nočného lovca, ktorý loví zo zálohy. Korisťou tejto vretenice sú predovšetkým žaby.

Vyskytuje sa v horských pralesoch, pričom presnú lokalitu vedci nezverejnili, aby tak tohto hada ochránili pred ilegálnym obchodom s plazmi. Predpokladajú však, že areál jeho výskytu je menší než sto kilometrov štvorcových, pričom túto lokalitu už vážne poškodila ťažba dreva a výroba dreveného uhlia. Z tohto dôvodu má tento had v súčasnosti status kriticky ohrozeného druhu. Informácie pochádzajú z webstránok www.bbc.co.uk a www.atherismatildae.org.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať