Britskí vedci chcú nahradiť opaľovacie krémy tabletkami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Koral
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

BRATISLAVA 31. augusta (WEBNOVINY) – Britskí vedci skúmajú prirodzenú ochranu koralov pred škodlivým ultrafialovým žiarením slnka v nádeji, že sa im podarí nahradiť opaľovacie krémy pre ľudí tabletkami. Tím odborníkov z King’s College London navštívil austrálsku Veľkú koralovú bariéru, aby odhalil genetické a biochemické procesy, ktorým koraly vďačia za ich vrodenú ochranu pred slnkom.

Dúfajú, že štúdiom ohrozeného koralu z rodu Acropora dokážu umelo vytvoriť účinné látky, ktoré by ľuďom mohli pomôcť chrániť si pred slnkom pokožku aj oči. Vedci predpokladajú, že tabletky by mohli vyrobiť už v priebehu piatich rokov.

Tím pod vedením Paula Longa najprv skopíruje genetický kód, ktorý koral používa na vytváranie ochranných látok a v laboratóriu ho vložia do baktérie. Tá im vďaka svojej schopnosti rýchlo sa reprodukovať umožní vyrobiť veľké množstvo účinnej látky. „Nechceli by sme a ani nebudeme využívať samotný koral, keďže patrí medzi ohrozené druhy,“ uviedol Long. Ako vysvetlil, vedci už nejaký čas vedia, že koraly a niektoré riasy v tropických oblastiach sa dokážu chrániť pred ultrafialovým žiarením produkovaním ochranných látok. Až doteraz však nevedeli, akým spôsobom.

My sme zistili, že riasy žijúce medzi koralmi vytvárajú špecifickú látku, ktorú koraly následne premieňajú na látky chrániace oboch pred slnkom. Takto sa pred UV žiarením nechránia len riasy a koraly, ale majú z toho prospech aj ryby živiace sa koralmi. Takže sa to jednoznačne dostáva ďalej do potravinového reťazca,“ vysvetlil Long.

Informácie pochádzajú z webových stránok www.bbc.co.uk a www.guardian.co.uk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia