Čína chce ešte tento rok vyslať do vesmíru sondu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vesmír
Foto: youtube.com

BRATISLAVA 10. septembra (WEBNOVINY) – Čína do konca roka 2010 vyšle do vesmíru svoju druhú sondu zameranú na prieskum Mesiaca, čím posilní šance krajiny stať sa vesmírnou veľmocou schopnou pristáť na Mesiaci, uviedli v piatok tamojšie štátne médiá. Inžinier Wu Weiren, ktorý dozerá na čínsky program prieskumu Mesiaca, uviedol, že práce na mesačnej družici Chang’e-2 „plynulo napredujú“.

Názov mesačnej družice Chang’e je odvodený od mýtickej čínskej bohyne, ktorá mala odletieť na Mesiac. Úspešná misia Chang’e-2 bude znamenať ďalší pokrok v pláne Číny, presadiť sa ako vesmírna veľmoc rovnako ako Spojené štáty či Rusko. V roku 2003 sa Čína stala treťou krajinou po USA a Rusku, ktorá do vesmíru vyslala človeka na palube vlastnej rakety. V októbri 2005 poslala na obežnú dráhu Zeme dvojčlennú posádku a v roku 2008 sa uskutočnil prvý výstup do otvoreného vesmíru. Čína údajne uvažuje nad pristátím na Mesiaci niekedy v rokoch 2025-2030.

V októbri 2007 vyslala Čína do vesmíru prvú mesačnú družicu – Chang’e-1. Wu vo vyhlásení uviedol, že Chang’e-2 poletí vo vzdialenosti len 15 kilometrov nad povrchom Mesiaca a bude testovať svoju technológiu a schopnosti, ktoré by mali byť prípravou na pristátie bez ľudskej posádky. Podľa pôvodných čínskych vyhlásení by k nemu malo dôjsť niekedy v roku 2013.

SITA/Reuters

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia