Do periodickej tabuľky pribudli štyri nové chemické prvky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Chemické prvky
Foto: ilustračné, Thinkstock

Londýn 4. januára (WebNoviny.sk) – Do periodickej tabuľky pribudli štyri nové chemické prvky objavené vedcami z Japonska, Ruska a Spojených štátov. Ide o vysoko rádioaktívne prvky, ktoré doplnia siedmy rad tabuľky. Periodická tabuľka bola rozšírená po prvý raz od roku 2011, keď do nej pribudli prvky 114 a 116.

Medzinárodná únia čistej a aplikovanej chémie (IUPAC), ktorá má na starosti chemické názvoslovie, terminológiu a merania, potvrdila existenciu štvorice nových prvkov 30. decembra minulého roka po podrobnej analýze štúdií siahajúcich do roku 2004, napísal dnes denník Guardian.

Ide o chemické prvky s protónovým číslom 113, 115, 117 a 118 – teda ununtrium, ununpentium, ununseptium a ununoctium. Vedci, ktorí ich objavili, sa ešte musia dohodnúť na formálnych názvoch týchto prvkov v periodickej tabuľke, čím sa nahradia ich uvedené dočasné latinské označenia.

IUPAC oznámila, že objav prvkov 115, 117 a 118 sa prisudzuje rusko-americkému výskumnému tímu zo Spojeného ústavu jadrových výskumov (SÚJV) v ruskej Dubne a kalifornskému laboratóriu Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), kým objav prvku 113 výskumníkom z japonského inštitútu RIKEN.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie WBN