Vedcom sa znova podarilo zachytiť gravitačné vlny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vedcom sa znova podarilo detekovať gravitačné vlny
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 19. júna (WebNoviny.sk) – Medzinárodnému tímu vedcov sa podarilo po druhý raz zachytiť gravitačné vlny, ktorých existenciu predpokladal už Albert Einstein vo svojej Všeobecnej teórii relativity. K detekovaniu vĺn došlo vlani 25. decembra, pričom sa to podarilo znovu vďaka zariadeniam Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), ktoré sa nachádzajú v USA, konkrétne v Hanforde v štáte Washington a v Livingstone v Louisiane.

Pochádzali z kolízie dvoch čiernych dier

Vôbec po prvý raz vedci zachytili gravitačné vlny vlani v septembri, pričom o tom informovali vo februári na tlačovej konferencii americkej Národnej vedeckej nadácie (NSF). Spozorované vlny pochádzali z kolízie dvoch čiernych dier vzdialených 1,3 miliardy svetelných rokov od Zeme. Jedna mala 36-násobok hmotnosti Slnka, druhá 29-násobok a obe sa v momente splynutia blížili k sebe polovičnou rýchlosťou svetla. Ich výsledkom boli nielen gravitačné vlny, ale aj jedna čierna diera, ktorá je viac ako 60-krát hmotnejšia ako Slnko.

Druhé pozorovanie pochádza taktiež z kolízie dvoch čiernych dier, avšak menších než v prvom prípade. Jedna z nich bola 14-násobne väčšia ako Slnko, zatiaľ čo druhá osemnásobne. Ich splynutie vytvorilo čiernu dieru s hmotnosťou 21-násobku Slnka, pričom do vesmíru sa pri ich kolízii uvoľnila energia zodpovedajúca hmotnosti jednej hviezdy s veľkosťou Slnka.

Prvý prípad nebol iba šťastnou náhodou

Práve túto energiu, vo forme gravitačných vĺn, sa podarilo zachytiť vďaka zariadeniam LIGO. Kolízia čiernych dier sa udiala pred približne 1,4 miliardami rokov. V ktorej časti vesmíru sa tak stalo, však vedci nedokážu určiť. Keďže šlo o menšie čierne diery než v prvom prípade, vedci zaznamenali dlhší časový úsek ich kolízie – približne sekundu. Počas nej dokázali zaznamenať údaje o posledných 27 obehoch, ktoré čierne diery okolo seba spravili. Vďaka tomu vedci dokázali určiť, že minimálne jedna z nich bola rotujúca čierna diera, čo potvrdzuje teórie o tom, že tieto objekty by mali rotovať.

Druhé úspešné detekovanie gravitačných vĺn taktiež potvrdilo, že prvý prípad nebol iba šťastnou náhodou a že LIGO naozaj môže odštartovať novú kapitolu výskumu vesmíru. „Toto druhé pozorovanie nám ukazuje, že vesmír je plný rotujúcich čiernych dier, ktoré sa celkom pravidelne zrážajú, čím uvoľňujú silné gravitačné vlny,“ uviedol Bernard Schutz z Cardiffskej univerzity, ktorý spolu s kolegami informoval o druhom úspechu v časopise Physical Review Letters.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať