Solárne lietadlo končí svoju púť, vyrazilo na poslednú etapu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Solar Impulse 2
Lietadlo Solar Impulse 2 sa na svoju poslednú etapu cesty okolo sveta vydalo z egyptskej Káhiry. Foto: SITA/AP

Káhira 24. júla (WebNoviny.sk) – Švajčiarske experimentálne lietadlo Solar Impulse 2 sa v noci na nedeľu vydalo na poslednú etapu svojej cesty okolo sveta. Let z egyptskej Káhiry do Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch má potrvať dva dni, informovala agentúra DPA.

Na záverečnej 17. etape letu lietadlo riadi Bertrand Piccard, jeden z dvojice pilotov, ktorí sa počas cesty okolo Zeme v kokpite striedali.

Solar Impulse 2 odštartoval z Káhiry o zhruba 01.30 SELČ s približne polhodinovým meškaním spôsobeným nepriaznivým počasím. Do Egypta s lietadlom 13. júla priletel zo španielskej Sevilly druhý člen pilotného tandemu André Borschberg.

Jednomiestny Solar Impulse 2 začal svoju púť okolo sveta 9. marca 2015 práve v Abú Zabí, metropole Spojených arabských emirátov, kde sa aj jeho cesta skončí. Cieľom projektu je dokázať, že lietadlo sa zaobíde bez fosílneho paliva, teda propagácia tzv. čistých technológií.

Stroj dosahuje rýchlosť 50-100 kilometrov za hodinu. Má vyše 17.000 solárnych článkov a vysokovýkonné batérie, v ktorých sa akumuluje energia na let aj počas noci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia