Žralokovi modrému hrozí vyhynutie, upozorňujú vedci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Žralok modrý
Žralok modrý. Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 24. júla (WebNoviny.sk) – Populácii žraloka modrého (Carcharodon carcharias) žijúcej vo vodách Juhoafrickej republiky hrozí vyhynutie. Upozornili na to vedci zo Stellenbosch University nachádzajúcej sa neďaleko Kapského mesta.

Výskumníci šesť rokov sledovali miesta výskytu živočícha vo vodách krajiny, čo ich priviedlo k zisteniu, že v nich žije už len 333 jedincov žraloka modrého, ktoré sa dokážu reprodukovať. To je pritom len polovica toho, čo pôvodne odhadovali. Výsledky výskumu publikovali v magazíne Marine Ecology Progress Series.

„Počet jedincov v Juhoafrickej republike je extrémne nízky. Ak ostane situácia rovnaká, populácia žraloka modrého v Juhoafrickej republike smeruje k pravdepodobnému vyhynutiu,“ uviedla vedúca výskumu Sara Andreotti. Tím výskumníčky sledoval populáciu žralokov zbieraním vzoriek tkaniva a fotografovaním chrbtových plutiev, ktoré majú unikátne zárezy, a tak môžu slúžiť k identifikácii podobne ako u ľudí odtlačky prstov.

Takto sa vedcom podarilo vytvoriť databázu jedincov populácie. „Dospeli sme k zisteniu, že populácia žraloka modrého v Juhoafrickej republike čelila rýchlemu poklesu v poslednej generácii a ich počet môže byť už dosť nízky na to, aby dokázali prežiť,“ upozornila Andreotti.

Za najväčšie hrozby pre živočícha vedci určili pytliactvo, zásahy do ich prostredia, žraločie siete a návnady či vyčerpávanie ich zdrojov potravy. Vedci dúfajú, že ich práca prispeje k intenzívnejšiemu sledovaniu populácie žraloka modrého a tiež k zabezpečeniu jeho lepšej ochrany.

Informácie pochádzajú z webových stránok www.sun.ac.za a www.bbc.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia