Talianske letovisko zaviedlo slnečníky na solárny pohon

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Plaz dovolenka slnecnik
Foto: SITA/AP Lucy Pemoni

BRATISLAVA 14. augusta (WebNoviny.sk) – Talianske prímorské letovisko Jesolo zaviedlo slnečníky, ktoré sú na solárny pohon. Ide o inováciu, ktorú predstavili ako prvú v Európe, pričom je zároveň turistickou atrakciou.

Autor vynálezu Christian Rampazzo priblížil, že zamestnanci pláže otvoria stovky slnečníkov použitím jedinej aplikácie v smartfónoch, čím okrem iného často pútajú pozornosť zvedavých okoloidúcich. „Je to ako pozorovať rozkvitanie kvetov,“ povedal vývojár v telefonickom rozhovore pre agentúru DPA.

Novinka zrejme najviac poteší obsluhujúci personál prímorských stredísk, keďže rozkladanie stoviek slnečníkov môže trvať aj niekoľko hodín. Zamestnanec Ostie, pláže neďaleko Ríma, prezradil, že mu spoločne s kolegami trvá „hodinu až dve“, kým rozprestrú tristo slnečníkov.

Samospráva mesta Jesolo uviedla, že Rampazzo pracoval na projekte od roku 2000. „Je to v Taliansku (a zrejme aj v Európe) ojedinelý systém,“ napísali predstavitelia letoviska na oficiálnej webstránke.

Dosiaľ zaviedol novú technológiu jeden plážový rezort v Jesole, ktorý používa 1600 slnečníkov tohto druhu. Rampazzo však priznal, že už dostal objednávky aj na budúcu sezónu, pričom by mal zautomatizovať ďalších 15-tisíc slnečníkov, a to na území celého Talianska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia