Vírus Zika dokáže napádať mozgové bunky aj u dospelých myší

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Komár
Foto: ilustračné, thinkstock

BRATISLAVA 21. augusta (SITA/Reuters) – Americkí vedci na čele s Josephom Gleesonom z The Rockefeller University zistili, že vírus Zika dokáže v mozgu dospelých myší napádať špeciálne bunky, ktoré sa podieľajú na učení a pamäti. Ide o neurálne kmeňové bunky, ktoré tento vírus napáda aj v prípade plodov, čo má za následok vážne poruchy, ako je napríklad mikrocefália.

Išlo o vôbec prvú štúdiu, v ktorej odborníci zisťovali, či tento vírus dokáže napádať neurálne kmeňové bunky aj u dospelých myší. Gleeson s kolegami nainfikovali myši Zikou a následne preskúmali ich mozgy, aby zistili, ako ich infekcia ovplyvnila. Tá sa prejavila najmä v hipokampe, kde vírus zničil neurálne kmeňové bunky.

„Na základe našich výsledkov sa domnievame, že keď sa dospelý človek infikuje vírusom Zika, nie je to také neškodné, ako si ľudia myslia,“ vyhlásil Gleeson s tým, že výsledky tohto výskumu sú zatiaľ iba predbežné a nemusia automaticky znamenať, že rovnako dokáže vírus Zika ovplyvňovať mozgovú činnosť aj u človeka. Na to sú potrebné ďalšie štúdie, pričom vedci chcú otestovať aj iné kmene vírusu a ich vplyv na mozog v iných štádiách infekcie.

Iní vedci však už publikovali odborné práce o tom, že Zika dokáže u niektorých pacientov spôsobiť vážne ochorenia ako encefalitída, meningitída alebo myelitída.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia