NASA zverejnila nové fotografie Jupitera, je oveľa modrejší

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
NASA zverejnila nové fotografie Jupitera
Jupiter je približne 300-krát väčší ako Zem a svoju obežnú dráhu okolo Slnka prejde za dvanásť pozemských rokov. Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS via AP

BRATISLAVA 3. septembra (WebNoviny.sk) – Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil nové fotografie Jupitera. O zábery sa postarala družica Juno, ktorej sa 27. augusta podarilo dostať do vzdialenosti 4 200 kilometrov nad vrchol mračien tejto planéty.

„Prvý pohľad na severný pól Jupitera nepripomína nič, čo sme si o ňom doteraz mysleli alebo predstavovali. Je oveľa modrejší ako ostatné časti planéty a vyskytuje sa tam veľa búrok,“ uviedol Scott Bolton zo Southwest Research Institute, kde v súčasnosti skúmajú fotografie.

NASA zverejnila nové fotografie Jupitera, je oveľa modrejší
Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS via AP

Úlohou družice je zistiť, ako funguje planéta zložená predovšetkým z vodíka a hélia. „Ide o prvú príležitosť pozrieť sa zblízka na kráľa našej Slnečnej sústavy a pochopiť, ako funguje,“ povedal nedávno Scott Bolton. Družica letela k Jupiteru päť rokov, počas ktorých prekonala 2,8 miliardy kilometrov.

Jupiter svojím chemickým zložením pripomína hviezdu. Je približne 300-krát väčší ako Zem a svoju obežnú dráhu okolo Slnka prejde za dvanásť pozemských rokov. Okolo vlastnej osi sa otočí za desať hodín.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NASA Národný úrad pre letectvo a vesmír