Existujú štyri druhy žirafy, nie iba jeden, zistili vedci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zirafa
Foto: SITA/AP

LONDÝN 11. septembra (WebNoviny.sk) – Na svete existujú až štyri druhy žirafy, a nie iba jeden, ako sa dosiaľ tvrdilo. Vyplýva to z novej genetickej analýzy, ktorú vykonal medzinárodný tím vedcov. Výsledky publikovali v americkom žurnále Current Biology, informovala tento týždeň stanica BBC.

Žirafa, najvyššie zviera na svete žijúce na afrických savanách, bola doteraz považovaná za jediný druh rozdelený do niekoľkých poddruhov. Najnovší výskum ich DNA však ukázal, že štyri skupiny žiráf sa počas miliónov rokov navzájom neskrížili a nevymenili si genetický materiál.

Vyplýva z toho, že tieto skupiny sa vyvinuli do odlišných druhov žirafy. Vedci vykonali genetický rozbor na vzorkách kože zo 190 žiráf získaných z územia celej Afriky. Medzi skúmanými vzorkami boli zastúpené populácie všetkých deviatich dovtedy známych žirafích poddruhov.

Zistenými štyrmi druhmi sú: žirafa južná (Giraffa giraffa), žirafa masajská (Giraffa tippelskirchi), žirafa sieťovaná (Giraffa reticulata) a žirafa severná (Giraffa camelopardalis), ktorá zahŕňa aj žirafu núbijskú (Giraffa c. camelopardalis) ako odlišný, avšak príbuzný druh.

V uplynulých 15 rokoch populácia žiráf klesla o 40 percent. Dnes ich žije vo voľnej prírode odhadom 90.000 kusov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia