Video: Nákladná vesmírna loď Cygnus odštartovala k ISS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cygnus
Štart nákladnej vesmírnej lode Cygnus zo základne Wallops Flight Facility v americkom štáte Virgínia. Foto: Bill Ingalls/NASA via AP

BRATISLAVA 18. októbra (WebNoviny.sk) – Bezpilotná nákladná vesmírna loď Cygnus americkej spoločnosti Orbital ATK odštartovala k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), kam vezie približne 2300 kilogramov potravín a iného materiálu. Štart sa uskutočnil v pondelok o 19:45 miestneho času (dnes o 01:45 SELČ) zo základne Wallops Flight Facility v americkom štáte Virgínia.

Loď vyniesla do vesmíru po prestávke vynútenej nehodou z roku 2014 opäť raketa Antares. Predchádzajúci štart rakety Antares sa 28. októbra 2014 skončil katastrofou, keď niekoľko sekúnd po štarte kvôli problému s modernizovanými motormi zo sovietskej éry vybuchla aj s nákladom. V prechodnom období využila spoločnosť Orbital ATK na dve misie lode Cygnus nosné rakety Atlas V.

Cygnus mala pôvodne odštartovať už minulý týždeň, jej let však museli pre hurikán Nicole odložiť. Loď dorazí k ISS v nedeľu a zostane k nej pripojená približne päť týždňov. Ešte predtým – v piatok – privezie ruská loď Sojuz na ISS troch nových členov posádky. Jej štart z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane je naplánovaný na stredu.

Video: Štart nákladnej vesmírnej lode Cygnus zo základne Wallops Flight Facility

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ISS Medzinárodná vesmírna stanica