Kybernetické útoky odstavili weby Twitteru či Paypalu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Twitter
Foto: SITA/AP

LOS ANGELES 22. októbra (WebNoviny.sk) – Kybernetické útoky vyradili v piatok dočasne z prevádzky alebo výrazne spomalili webové stránky spoločností Twitter, Paypal, Netflix, Spotify a ďalších. Výpadky či spomalenia zaznamenali v Európe a tiež v niektorých častiach Spojených štátov.

Americká spoločnosť Dyn – poskytovateľ DNS (systému na správu doménových mien počítačov a ich IP adries) – uviedla, že útoky boli namierené voči ňou spravovaným serverom a momentálne ich prešetruje.

Takzvané DDoS útoky, čo je v podstate cielené zahltenie nadmerným počtom údajov, ktoré môže server spomaliť alebo aj spôsobiť jeho úplné zlyhanie, prebiehali v piatok v troch niekoľko hodinových vlnách asi od 13.00 h SELČ až do neskorého večera.

Útoky prešetruje aj americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť. Podľa hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta však doposiaľ nemá o ich možnom páchateľovi či páchateľoch nijaké informácie.

Spoločnosť Dyn pre televíznu stanicu CNBS uviedla, že piatkové kybernetické útoky boli „dobre naplánované aj zrealizované„. Ďalej priblížila, že ich prvá vlna postihla najmä užívateľov na východe Spojených štátov.

Ďalšia vlna útokov sa podľa stránok zaznamenávajúcich takéto výpadky dotkla užívateľov na východnom a západnom pobreží USA a v Európe, pričom spoločnosť Twitter zaznamenala výpadky aj v Japonsku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie PayPalTwitter