Na ISS letí najstaršia žena vo vesmíre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na ISS letí najstaršia žena vo vesmíre
Francúz Thomas Pesquet (vpravo) a Rus Oleg Novickij (v strede) a americká astronautka Peggy Whitson. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 18. novembra (WebNoviny.sk) – Z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane odštartovala dnes o 2:20 miestneho času (vo štvrtok 21:20 SEČ) vesmírna loď Sojuz, na palube ktorej je aj 56-ročná americká astronautka Peggy Whitson. Tá sa tak stala vôbec najstaršou ženou vo vesmíre, čím prekonala svoju krajanku Barbaru Morgan, ktorá bola v roku 2007 vo vesmíre ako 55-ročná.

Whitson oslávi 9. februára na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) 57. narodeniny, pričom po návrate z aktuálnej polročnej misie by mala prekonať súčasný americký rekord v počte dní strávených vo vesmíre. Ten má momentálne hodnotu 534 dní a jeho držiteľom je Jeffrey Williams. Whitson sa okrem toho vo februári stane prvou ženou, ktorá bude po druhý raz veliť ISS. Prvý raz bola veliteľkou stanice ešte v roku 2007, keď sa zas stala vôbec prvou ženou na tomto poste. Celkovo ide o jej tretí let do vesmíru.

Na palube Sojuzu sú spolu s ňou aj Rus Oleg Novickij a Francúz Thomas Pesquet. Trojica astronautov by na ISS mala doraziť v sobotu približne o 23:00 SEČ, pričom sa pridá k Rusom Sergejovi Ryžkovovi a Andrejovi Borisenkovi a Američanovi Shaneovi Kimbroughovi. Tí prileteli na ISS minulý mesiac, pričom na Zem sa vrátia koncom februára. Whitson, Novickij a Pesquet zostanú vo vesmíre o mesiac dlhšie.

Informácie pochádzajú z webstránok www.nasa.gov a people.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ISS Medzinárodná vesmírna stanica