Mnoho druhov sa klimatickým zmenám nebude vedieť prispôsobiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Havaj dovolenka korytnacka plaz
Na Havaji sú zatvorené aj verejné pláže a vydaný bol zákaz plávania. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. novembra (WebNoviny.sk) – Veľké množstvo rastlinných a živočíšnych druhov sa nebude vedieť dostatočne rýchlo adaptovať, aby prežili klimatické zmeny. Vyplýva to zo štúdie amerických vedcov z Arizonskej univerzity, ktorí skúmali 266 populácií rastlín a živočíchov, medzi ktorými boli zástupcovia hmyzu, obojživelníkov, plazov, vtákov a cicavcov.

Tereza Jezkova a John Wiens analyzovali, ako rýchlo dokážu jednotlivé druhy zmeniť svoje klimatické niky, čiže podmienky, v ktorých dokážu prežiť. Tieto údaje následne porovnali s rýchlosťou globálneho otepľovania, pričom zistili, že klimatické zmeny sú v priemere 200-tisíc ráz rýchlejšie než schopnosť organizmov zmeniť svoje klimatické niky. Väčšie riziko vyhynutia pritom hrozí druhom žijúcim v tropických oblastiach, ako aj vo všeobecnosti rastlinám, obojživelníkom a plazom.

Nevýhodou posledných dvoch menovaných skupín je ich neschopnosť regulovať telesnú teplotu. Niektoré druhy by sa mohli vyrovnať so zmenami klímy presunom do iných oblasti, túto možnosť však nemajú organizmy žijúce na izolovaných lokalitách, ako sú napríklad ostrovy. Odborníci zverejnili výsledky svojej štúdie v časopise Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia