Blízke stretnutie s Jupiterom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jupiter
Jupiter a jeho mesiace Io, Europa, Ganymedes a Callisto. Foto: NASA

BRATISLAVA 20. septembra (WEBNOVINY) – V súčasnosti je Jupiter nielen najväčšou a najhmotnejšou planétou našej Slnečnej sústavy, ale hneď po Mesiaci druhým najjasnejším objektom na oblohe, takže by ste ho naozaj nemali prehliadnuť.

Dnes, teda v utorok 21. septembra 2010 prejde opozíciou, jeho vzdialenosť od nás sa bude pohybovať tesne pod štvornásobkom vzdialenosti Zem – Slnko. Ak by sme to chceli vyjadriť presnejšie, tak sa k našej planéte priblíži na necelých 592 miliónov kilometrov.

V období okolo opozície bude na pozemskej oblohe vychádzať v čase zapadajúceho Slnka a bude tak pozorovateľný po celú noc. A predpovede zatiaľ hovoria, že v noci z pondelka na utorok by mala byť na väčšine nášho územia veľmi dobrá viditeľnosť, takže po dlhej dobe by amatérskym aj profesionálnym astronómom nič nemalo pokaziť pozorovanie.

A pozerať sa bude naozaj dať na všeličo. Okrem samotného Jupiteru bude totiž vidieť aj jeho mesiace Io, Europa, Callisto a Ganymedes. A mala by sa dať pozorovať v jeho blízkosti aj planéta Urán.

Martin Kamenický / Webnoviny.sk

.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia