Žraloky útočia na ľudí stále viac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Źralok
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – V roku 2010 došlo na svete k 79 nevyprovokovaným útokom žralokov, čo je najvyššie číslo za posledných desať rokov. Vyplýva to zo štatistík zverejnených odborníkmi z Floridy.

Tak ako v predchádzajúcich rokoch žraloky najčastejšie útočili v USA, kde došlo k 36 incidentom. Na druhom mieste je Austrália so 14 útokmi, na tretej priečke Juhoafrická republika s ôsmimi a na štvrtom mieste sú Vietnam a Egypt so šiestimi útokmi. Najnezvyčajnejšia bola séria útokov v Egypte, kde žraloky zaútočili začiatkom decembra päťkrát počas piatich dní.

Jeden z nich sa skončil smrťou človeka. „Nárast počtu útokov žralokov nemusí nutne znamenať, že sú útoky žralokov častejšie, ale skôr to reflektuje fakt, že ľudia trávia vo vode viac času a tým sú častejšie vystavení interakciám so žralokmi,“ uvádza sa v správe odborníkov z Floridy.

V roku 2009 došlo na svete k 63 útokom týchto morských predátorov, čo je o 25 percent menej ako v roku 2010. Vyšší počet útokov odborníci zaznamenali naposledy v roku 2000, kedy žraloky napadli ľudí v 80 prípadoch. Napríklad na Floride ale od roku 2004 počet útokov neustále klesá. V roku 2007 tam zaznamenali 31 útokov, o rok neskôr 28, v roku 2009 iba 18 útokov a vlani došlo už len k 13 napadnutiam.

„Možno to súvisí so zlou ekonomickou situáciou a úbytkom turistov na Floride a tiež s tým, že domáci už netrávia toľko času na pláži,“ uviedol miestny odborník George Burgess. Ten na záver dodal, že vstup do mora je pre človeka vždy určitým spôsobom nebezpečný, pretože vstupuje do cudzieho a pre neho neprirodzeného prostredia.

https://www.youtube.com/watch?v=n8XIMRg-nFk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať