Astronómovia chystajú na šou Venuše a Slnka ďalekohľady

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Venusa
Foto: SITA/AP

POPRAD 1. júna (WEBNOVINY) – Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici pripravil pozorovanie prechodu Venuše popred slnečný disk.

K tomuto úkazu dôjde v stredu 6. júna.

Astronómovia v Tatranskej Lomnici pripravili pre širokú verejnosť podujatie Noc a ráno s Venušou, ktoré sa začne už v utorok večer na pracovisku Astronomického ústavu na Starolesnianskych lúkach v Starej Lesnej, informoval Július Koza z Astronomického ústavu.

Podujatie otvorené pre širokú verejnosť sa začne už v utorok 5. júna o 20:00 pozorovaním objektov nočnej oblohy ďalekohľadmi v areáli Astronomického ústavu. V prípade nepriaznivého počasia pripravili astronómovia prednášky a prehliadku ďalekohľadov.

Už v stredu 6. júna od polnoci až do 4:30 pripravili astronómovia sledovanie priameho prenosu prechodu Venuše cez internet. Podujatie bude doplnené komentárom astronóma a krátkymi prezentáciami s tematikou prechodov Merkúra a Venuše popred disk Slnka a tranzitujúcich extrasolárnych planét.

Priame sledovanie prechodu Venuše pomocou ďalekohľadov v areáli Astronomického ústavu sa bude konať v stredu 6. júna od 4:30 až do 7:00. V prípade nepriaznivého počasia bude pokračovať sledovanie priameho prenosu prechodu Venuše cez internet.

Ak sa do konca roka 2012 na oblohe neobjaví mimoriadne jasná kométa, nova alebo supernova, bude prechod Venuše popred Slnko najvýznamnejšou astronomickou udalosťou tohto roka. Z územia Slovenska bude prechod Venuše popred Slnko pozorovateľný až v záverečnej tretine.

V stredu 6. júna vyjde Slnko na severovýchode približne o 4:45. V tom čase už bude Venuša na slnečnom disku a bude mať za sebou takmer dve tretiny prechodu. Venuša začne opúšťať disk Slnka približne o 6:38, keď sa dotkne okraja Slnka. Z disku Slnka celkom vystúpi a stane sa nepozorovateľnou približne o 6:55, čím sa jej prechod skončí. Podobný úkaz bude možné pozorovať zo Zeme až v roku 2117.

Z územia Slovenska bude tento úkaz pozorovateľný až pri ďalšom prechode Venuše pred Slnkom v roku 2125.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia