Prechod Venuše budú pozorovať v Bratislave, aj v Tatrách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Venusa
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. júna (WEBNOVINY) – Prechod Venuše popred slnečný disk, ku ktorému dôjde v stredu 6. júna, budú môcť záujemcovia v prípade priaznivého počasia pozorovať aj na východnej terase areálu Bratislavského hradu.

Tam predstavitelia Slovenského národného múzea v spolupráci s občianskym združením Planetárium Bratislava pripravia pre verejnosť ďalekohľady a tiež odborný komentár.

Začiatok pozorovania bude od východu Slnka o 4:52 až do konca prechodu Venuše o 6:55. Agentúru SITA o tom informovala Katarína Maštenová zo Slovenského národného múzea.

Prechod sa bude vysielať aj cez internet

Astronómovia dostali prístroj za 625 tisíc €
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

Pri príležitosti prechodu Venuše pripravil pre verejnosť podujatie aj Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici. Podujatie s názvom Noc a ráno s Venušou sa začne už v utorok večer na pracovisku Astronomického ústavu na Starolesnianskych lúkach v Starej Lesnej.

Už v stredu 6. júna od polnoci až do 4:30 pripravili astronómovia sledovanie priameho prenosu prechodu Venuše cez internet. Podujatie bude doplnené komentárom astronóma a krátkymi prezentáciami s tematikou prechodov Merkúra a Venuše popred disk Slnka a tranzitujúcich extrasolárnych planét.

Priame sledovanie prechodu Venuše pomocou ďalekohľadov v areáli Astronomického ústavu sa bude konať v stredu 6. júna od 4:30 až do 7:00. V prípade nepriaznivého počasia bude pokračovať sledovanie priameho prenosu prechodu Venuše cez internet.

Úkaz bude najvýznamnejšou astronomickou udalosťou roka

Ak sa do konca roka 2012 na oblohe neobjaví mimoriadne jasná kométa, nova alebo supernova, bude prechod Venuše popred Slnko najvýznamnejšou astronomickou udalosťou tohto roka. Z územia Slovenska bude prechod Venuše popred Slnko pozorovateľný až v záverečnej tretine.

Venuša začne opúšťať disk Slnka približne o 6:38, keď sa dotkne okraja Slnka. Z disku Slnka celkom vystúpi a stane sa nepozorovateľnou približne o 6:55, čím sa jej prechod skončí. Podobný úkaz bude možné pozorovať zo Zeme až v roku 2117. Z územia Slovenska bude tento úkaz pozorovateľný až pri ďalšom prechode Venuše pred Slnkom v roku 2125.

Please install latest Flash Player to run SunAeon Venus Transit 2012

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SNM Slovenské národné múzeum