Slovenskí vedci vyvinuli bioplasty, ktoré sa dokážu rozložiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bioplast plast flasa
Foto: www.kennisalliantie.nl

BRATISLAVA 25. marca (WEBNOVINY) – Vedci zo Slovenska vyvinuli bioplasty, ktoré bude možno už čoskoro vyrábať niektorá zo svetových firiem. Ide o plasty, ktoré sú schopné ekologicky sa rozložiť.

Ako informuje hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák, technológia vznikla v rámci spolupráce Ústavu polymérov Slovenskej akadémie vied s Fakultou chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity.

Rozklad trvá mesiace

„Rozklad takýchto napríklad plastových obalov možno docieliť už do šiestich mesiacov. Časť rozkladu sa dá dokonca použiť aj ako hnojivo. Zvyšok je oxid uhličitý a voda,“ vysvetľuje jeden z pôvodcov technológie profesor Ivan Chodák.

Technológia sa dá využiť najmä pri výrobe obalov pre potravinársky priemysel alebo v automobilovom priemysle pre súčiastky. Momentálne hľadajú firmu, ktorá by sa jej zhostila.

„Po podaní národnej i medzinárodnej patentovej prihlášky je aktuálne v spolupráci s Centrom transferu technológií riešená otázka vyhľadania partnera z praxe, ktorému sa udelí licencia na používanie tejto technológie,“ hovorí Katarína Müllerová z Kancelárie pre transfer technológií, poznatkov a ochranu duševného vlastníctva Slovenskej akadémie vied.

V hre je aj elita

V hre je viacero silných medzinárodných spoločností. Medzi nimi napríklad dominantný hráč na európskom trhu s flexibilnými obalmi či americká firma vyrábajúca plastové materiály pre rôzne oblasti priemyslu. Technológia by sa mohla v budúcnosti uplatniť nielen v Európe, ale i v Amerike či Ázii.

Bioplasty od slovenských vedcov získali ocenenia aj na medzinárodných veľtrhoch. Z Tapei Internationational Show and Technomarkt 2012 získali zlatú a z pražského INVENTO striebornú medailu. Stali sa tiež víťazom minuloročnej Ceny za transfer technológií v kategórii Inovácia s najväčším potenciálom pre uplatnenie v praxi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michal Kaliňák