Slovensko vo vede naplno nevyužíva, čo ponúka Európska únia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Skúmavky, veda
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 3. apríla (WEBNOVINY) – Veda a výskum na Slovensku nie naplno využívajú možnosti, ktoré jej dáva Európska únia. Konštatuje to materiál z dielne rezortu zahraničných vecí, ktorý pripravil k 10. výročiu vstupu Slovenska do EÚ.

„Slovenská veda a výskum zatiaľ plne nevyužívajú možnosti, ktoré rámcové programy EÚ ponúkajú a z hľadiska úspešnosti je v tejto oblasti na posledných priečkach medzi členskými krajinami EÚ,“ upozorňujú tvorcovia materiálu.

Ambícia zaostáva za priemerom

Podľa analýzy výsledkov Slovensko v predchádzajúcom programe, ktorý umožňoval čerpať peniaze na vedu a výskum, skončilo na 21. mieste podľa pridelených finančných prostriedkov. Na poslednom mieste naša krajina skončila medzi členskými krajinami EÚ v počte žiadostí na jedného výskumníka.

Materiál ministerstva zahraničných vecí si všíma aj celkové výdavky, ktoré na vedu a výskum dávame. Tie predstavujú 0,82 percenta HDP ročne. V rámci Stratégie Európa 2020 si však Slovensko stanovilo cieľ dosiahnuť 1,2 percenta HDP na vedu a výskum. Takáto ambícia ale ďaleko zaostáva za celoeurópskym priemerom a deklarovaným zámerom EÚ dosiahnuť 3 percent podiel HDP pre vedu a výskum v členských krajinách.

Možnosti vycestovať

Vstup do Európskej únie tiež priniesol slovenským študentom viac možností vycestovať a študovať za hranicami našej krajiny. Od roku 2004 absolvovalo študijný pobyt alebo pracovnú stáž v zahraničí iba v rámci podprogramu Erasmus 17 509 slovenských študentov.

Naopak, 6726 študentov z iných krajín pricestovalo na Slovensko. Počet slovenských študentov sa od roku 2004 zvýšil trojnásobne. „Štatistiky ale ukazujú, že počet Slovákov študujúcich v zahraničí výrazne prevyšuje počty zahraničných študentov v SR. Kvalita vysokoškolského štúdia v SR stále nedosahuje úroveň ostatných krajín EÚ,“ upozorňuje Hodnotiaca správa o 10 rokoch členstva Slovenskej republiky v EÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia