Big Data v službách miest a obcí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Šimon Urbánek z AT&T Labs diskutuje so studentami Technickej univerzity v Kosiciach Foto: AT&T

BRATISLAVA 11. septembra (WBN/PR) – Aj v Česku či na Slovensku nájdeme ľudí, ktorí sa vypracujú na IT odborníkov svetového formátu. Jedným z nich je Šimon Urbánek, rodák z Brna, ktorý už desať rokov pracuje v AT&T Labs – prvotriednom pracovisku pre technologický výskum so 135 ročnou históriou a tisíckami patentov. O svojom výskume v oblasti vizualizácie dát a pracovných skúsenostiach hovoril v Košiciach so študentmi tunajšej Technickej univerzity a zamestnancami slovenskej pobočky AT&T*.

Práca v AT&T Labs nie je o riešení abstraktných problémov. Analytici dostávajú na stôl praktické otázky, napríklad ako nastaviť plánovanie verejnej dopravy, podľa toho kedy, kde a ako ju ľudia najviac využívajú.

Práve zlepšovanie praktických zručností je podľa Šimona Urbánka to, na čo by sa mali študenti vysokých škôl zamerať. „Človek v takejto pozícii si dnes musí vedieť napísať vlastný program, ale potrebuje tiež teoretické vzdelanie. Aj v USA alebo Nemecku je štatistika často príliš teoretická a počítačové vedy sú skôr praktické. V súčasnosti sa to už postupne mení, dobré spojenie je mať teoretický základ a vedieť pracovať s dátami,” vysvetľoval študentom.

Šimon Urbánek vyštudoval matematiku a počítačovú vedu na Univerzite v Augsburgu a venuje sa štatistickému výskumu a vizualizácii dát. Patrí medzi kľúčových členov tímu, ktorý vyvíja štatistický softvér R. Ten používajú univerzity, študenti a výskumníci po celom svete.

Prácu v AT&T Labs si počas leta majú šancu vyskúšať aj doktorandi z európskych aj amerických univerzít. Na desať týždňov sa stávajú súčasťou tímov a riešia problémy, ktoré sú často aj výzvou. „K nám prídu ľudia väčšinou s problémami, ktoré dnes nemajú riešenie,” dodáva na margo svojej práce Urbánek. V Košiciach sa stretol aj so študentmi doktorského štúdia a vedením univerzít, ktorí oceňujú zaujímavé formy pracovných stáží pre zapojenie svojich študentov.

Prepojenie výskumu a praxe je pre technologické firmy dôležité rovnako, ako je dôležité pre vysoké školy. Chceli sme študentom priblížiť zaujímavú prácu, ktorú Šimon robí, ale aj ukázať, že cesta medzi odbornú špičku nie je ani zo strednej Európy nemožná,” vysvetľuje Gabriel Galgóci, generálny riaditeľ AT&T Slovensko.

*Produkty a služby spoločnosti AT&T poskytujú a zabezpečujú dcérske a pridružené spoločnosti AT&T Inc. pod značkou AT&T, nie pod značkou AT&T Inc.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať