Sonda MAVEN je na obežnej dráhe Marsu, skúma atmosféru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Maven
Úlohou sondy MAVEN bude skúmať hornú vrstvu atmosféry Marsu. Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 22. septembra (WEBNOVINY) – Vesmírna sonda MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) sa v nedeľu po desiatich mesiacoch letu dostala na obežnú dráhu planéty Mars. Úlohou sondy bude skúmať hornú vrstvu atmosféry Marsu. Vedci dúfajú, že vďaka tejto sonde sa im podarí potvrdiť teóriu, že Mars prišiel o väčšinu svojej atmosféry a tiež o tečúcu vodu v dôsledku pôsobenia slnečného vetra.

Sondu MAVEN vypustil vlani 18. novembra z Mysu Canaveral na Floride americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Do vesmíru ju vyniesla raketa Atlas V, od ktorej sa sonda odpojila 53 minút po štarte, následne otvorila svoje solárne panely a nasmerovala sa správnym smerom.

Okolo Marsu sa bude pohybovať vo výškach od 150 do 6220 kilometrov, pričom prvé týždne budú slúžiť na testovanie jednotlivých prístrojov. Niektoré z nich budú skúmať vplyv slnečnej aktivity, zatiaľ čo iné sa budú zameriavať na zloženie a správanie samotnej atmosféry.

„Predchádzajúce sondy vykonali viacero meraní a o hornej vrstve atmosféry Marsu sme už toho zistili dosť, ale zatiaľ sme si nedokázali spraviť úplný obraz. Dúfam, že MAVEN objaví nové veci, že takmer všetko, čo pozorujeme, nám poskytne nové poznatky o dnešných podmienkach na Marse a tiež o jeho vývoji,“ uviedol vedúci výskumu Bruce Jakosky z University of Colorado Boulder. V stredu by pritom mala k Marsu doraziť aj indická sonda Mars Orbiter Mission, ktorá bude okrem iného hľadať v atmosfére Marsu metán. Ten by mohol byť potenciálnym indikátorom biologickej aktivity na Marse.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať