Lenovo uzatvára akvizíciu Motorola Mobility od Google

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Motorola / Lenovo

BRATISLAVA 31. októbra (WBN/PR) – Spoločnosti Lenovo a Google dnes oznámili, že akvizícia Motorola Mobility spoločnosťou Lenovo od Google je ukončená.

Akvizíciou značky Motorola a jej portfólia inovatívnych smartfónov ako sú Moto X, Moto G, Moto E a radu DROIDTM, ako aj podrobný plán budúcich produktov Motorola, sa Lenovo dostáva na pozíciu tretieho najväčšieho výrobcu smartfónov na svete.

Lenovo bude spoločnosť Motorola riadiť ako dcérsku spoločnosť v plnom vlastníctve. Centrála spoločnosti Motorola zostáva v Chicagu. Uzatvorením tejto transakcie spoločnosť Lenovo víta pridanie nového portfólia spoločnosti s približne 3500 zamestnancami na celom svete – vrátane asi 2800 v USA – ktorí navrhujú, konštruujú, predávajú a podporujú vynikajúce zariadenia spoločnosti Motorola.

Dnes sme dosiahli historický medzník, pre Lenovo aj pre Motorola – a spoločne sme pripravení bojovať, rásť a vyhrávať na globálnom trhu smartfónov. Vybudovaním silného čísla tri a presvedčivého vyzývateľa pre dva top produkty v oblasti smartfónov prinesieme na trh niečo, čo už dlhšie potrebuje: možnosť výberu, konkurenciu a novú iskru inovácie,“ povedal Yang Yuanqing, predseda predstavenstva a CEO, Lenovo. „Toto partnerstvo vždy bolo perfektným spojením. Lenovo má jasnú stratégiu, skvelý globálny dosah a overenú prevádzkovú suverenitu. Motorola prináša silnú pozíciu na trhu v USA a ďalších vyspelých trhoch, výborné vzťahy s operátormi, ikonickú značku, silné IP portfólio a neuveriteľne talentovaný tím. Toto je víťazná kombinácia.

Motorola je v spoločnosti Lenovo v tých najlepších rukách, nakoľko je to spoločnosť, ktorá sa naplno venuje výrobe skvelých zariadení,“ uviedol Larry Page, CEO, Google.

Liu Jun, Lenovo výkonný viceprezident a prezident Lenovo Mobile Business Group je predsedom Správnej rady Motorola. Rick Osterloh, veterán spoločnosti Motorola, zostane prezidentom a COO pre Motorola.

Motorola už má silný rozmach na tomto trhu a ich nedávne výsledky ukazujú, že spotrebitelia sú nadšení z ich nádherných produktov, ktoré vynikajú svojim dizajnom a jednoduchosťou,” povedal Liu Jun. „Vďaka navzájom sa doplňujúcim silným stránkam našich dvoch spoločností očakávame, že predaj našich mobilných zariadení v tomto roku prekročí 100 miliónov – vrátane smartfónov a tabletov – vďaka využitiu vedúceho postavenia značky Lenovo v Číne, nášmu spoločnému rozmachu na rozvíjajúcich sa trhoch a silnej základni značky Motorola na rozvinutých trhoch ako USA.”

Motorola už nabrala spád na trhu, ktorému dominujú vysoko úspešné nové produkty a prelomové inovácie, čo zabezpečilo solídny rast. Okrem smartfónov pritiahli pozornosť spotrebiteľov hodinky Moto 360 a Motorola sa etablovala ako spoločnosť expandujúca do vznikajúcich oblastí mobilných zariadení. Ako už bolo povedané, Lenovo očakáva, že biznis spoločnosti Motorola bude ziskový v priebehu štyroch až šiestich kvartálov.

Google si ponecháva vlastníctvo väčšiny patentového portfólia spoločnosti Motorola, pričom Motorola získa licenciu k tomuto bohatému portfóliu patentov ako aj ďalšie duševné vlastníctvo. Spoločnosti Motorola zostane viac ako 2000 patentov a veľká časť patentových krížových dohôd ako aj značka a portfólio obchodnej známky Motorola Mobility.

Celková kúpna cena pri ukončení transakcie bola približne 2.91 miliardy USD (môže podliehať určitým úpravám), pričom pozostáva zo 660 miliónov USD v hotovosti a 519,107,215 novo vydaných akcií Lenovo, v celkovej hodnote 750 miliónov USD, čo predstavuje približne 4,7 percenta akcií Lenovo v obehu, ktoré boli pri uzatvorení transakcie prevedené na Google. Zvyšných 1,5 miliardy USD Lenovo vyplatí spoločnosti Google formou trojročnej vlastnej zmenky. Lenovo vyplatila Google pri uzatvorení transakcie samostatnú peňažnú náhradu vo výške približne 228 miliónov USD primárne za hotovosť a pracovný kapitál spoločnosti Motorola.

Transakcia splnila všetky požiadavky regulačných orgánov a štandardné podmienky uzatvorenia dohody, vrátane povolenia orgánov pre hospodársku súťaž v USA, Číne, EÚ, Brazílii a Mexiku ako aj Výboru pre zahraničné investície USA (CFIUS). Od roku 2005 Lenovo už po piaty krát dostalo povolenie od CFIUS na akvizíciu americkej spoločnosti.

O SPOLOČNOSTI GOOGLE

Google je globálnym lídrom v oblasti technológií, zameriavajúcim sa na zlepšovanie spôsobov, ako sa ľudia môžu spájať s informáciami. Inovácie spoločnosti Google v oblasti webového vyhľadávania a reklamy urobili z ich webovej stránky špičkový Internetový majetok a táto značka je jednou z najznámejších značiek na svete.

*DROID je obchodná značka spoločnosti Lucasfilm Ltd. a jej pridružených spoločností. Použitie podlieha licencii.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Lenovo