Obrazom: Slovenskí vedci majú vylepšený superpočítač Aurel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V SAV spustili rozšírenú verziu superpočítača Aurel
Vo Výpočtovom stredisku Slovenskej akadémie vied v utorok 18. novembra slávnostne uviedli do prevádzky rozšírenú verziu superpočítača Aurel, ktorého výkon sa po inštalácii nových častí zvýšil o tretinu. Superpočítač používajú vedci od jesene 2012, pričom už pred svojim rozšírením patril medzi 500 najvýkonnejších počítačov na svete. Foto: SAV

BRATISLAVA 18. novembra (WEBNOVINY) – Vo Výpočtovom stredisku Slovenskej akadémie vied (SAV) v utorok slávnostne uviedli do prevádzky rozšírenú verziu superpočítača Aurel, ktorého výkon sa po inštalácii nových častí zvýšil o tretinu.

Superpočítač spustili za účasti ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Petra Pellegriniho, predsedu SAV Jaromíra Pastoreka a zástupcov vedeckých a akademických inštitúcií, ktoré zaradenie využívajú. „Symbolickým spustením prvej úlohy sme odštartovali využívanie rozšíreného Aurela. Verím, že bude robiť dobrú službu a posunie slovenskú vedu o krok ďalej,“ povedal predseda SAV Jaromír Pastorek.

Obrazom: Superpočítač Aurel

Superpočítač Aurel používajú vedci z SAV od jesene 2012, pričom už pred svojim rozšírením patril medzi 500 najvýkonnejších počítačov na svete. Zadarmo ho využívajú aj partnerské univerzity ako napríklad bratislavská Slovenská technická univerzita, Žilinská univerzita, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici či Technická univerzita Košice.

Služby Aurela v prvej etape využívali najmä vedecké odbory, ktoré potrebujú výpočtovú techniku s výkonom nad možnosťami bežných počítačov, ako je napríklad výpočtová fyzika, či chémia. Za necelé dva roky od oficiálneho spustenia superpočítača zaregistrovalo Výpočtové stredisko SAV zhruba sto používateľov, ktorí Aurelov výkon využili v 63 projektoch v oblastiach vedy a výskumu.

„V druhej etape budovania infraštruktúry pre vysokovýkonné počítanie sme pre slovenských vedcov a výskumníkov získali výpočtový systém, ktorý po rozšírení disponuje viac ako 4000 výpočtovými jadrami, 32 terabajtami RAM pamäte, 225 terabajtami internej a 600 terabajtami externej diskovej kapacity. Aurel tak teraz poskytuje približne 130 teraflops špičkového výpočtového výkonu,“ uviedol riaditeľ Výpočtového strediska SAV Tomáš Lacko.

V SAV spustili rozšírenú verziu superpočítača Aurel
Foto: SAV
V SAV spustili rozšírenú verziu superpočítača Aurel
Foto: SAV

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaromír Pastorek
Firmy a inštitúcie SAV Slovenská akadémia vied