Vedci našli na Marse sondu Beagle2, stratila sa v roku 2003

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sonda Beagle2
Sonda Beagle2 pristála približne päť kilometrov od stredu pristávacej zóny, ktorú vedci vytýčili na planine Isidis. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. januára (WEBNOVINY) – Americkí vedci našli sondu Beagle2, ktorá sa v roku 2003 stratila na Marse. Najnovšie fotografie povrchu planéty, ktoré vyhotovila prieskumná sonda Mars Reconnaissance Orbiter, identifikovali polohu vesmírneho robota. Vedci sa zároveň nazdávajú, že zariadenie pristálo na planéte v poriadku.

Sonda Beagle2 pristála na Marse 25. decembra 2003, no vedcom sa s ňou nepodarilo odvtedy nadviazať kontakt. Podľa mnohých sa zariadenie poškodilo pri pristávaní. Najnovšie snímky však ukazujú, že problém v komunikácii spôsobilo nedostatočné rozvinutie ramien so solárnymi panelmi.

„Bez úplného rozvinutia nebolo vôbec možné so sondou komunikovať, pretože rádioanténa sa nachádzala pod solárnymi panelmi,“ vysvetlil vedúci misie sondy Mark Sims z Univerzity v Leicesteri. „Príčina poruchy je čistá špekulácia, no mohlo ísť, a pravdepodobne aj šlo, o čistú smolu. Možno sa ramená pri rozvíjaní skrivili, pretože priestor naokolo nebol dostatočne veľký, alebo sa neoddelil padák a spôsobil zaseknutie,“ dodal výskumník.

Video: Stratená sonda Beagle2 na Marse

Podľa fotografií Beagle2 pristál približne päť kilometrov od stredu pristávacej zóny, ktorú vedci vytýčili na planine Isidis. V blízkosti sondy sa nachádzajú aj mechanizmy, ktoré sonde pomáhali pri zostupe atmosférou a pristávaní. Aj napriek zisteniu, že sonda pristála na Marse v poriadku, vedci s ňou naďalej nedokážu komunikovať.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia