Veľká červená škvrna na Jupiteri žiari jasnejšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jupiter
Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 17. marca (WEBNOVINY) – Veľká červená škvrna planéty Jupiter žiari jasnejšie a vedci sa domnievajú, že sú za to zodpovedné prúdy teplejšieho vzduchu a chladnejšie oblasti. Za tento objav vďačia najnovším obrázkom planéty, ktoré zachytil ďalekohľad z Európskeho južného observatória (ESO).

„Ide o náš prvý detailný náhľad do najväčšej búrky v slnečnom systéme,“ uviedol výskumník z Laboratória prúdového pohonu (JPL) Glenn Orton. Nové obrázky poskytujú pohľad na tmavé časti na okraji búrky, kde plyny zostupujú do nižšie položených oblastí planéty. Stredná, intenzívne sfarbená časť škvrny je voči svojmu okoliu teplejšia o 3 alebo 4 stupne, dodal. A napriek tomu, že sa tento rozdiel v teplote nezdá byť veľký, môže mať za následok zmenu cirkulácie v centrálnej oblasti búrky.

„Po prvý raz môžeme povedať, že existuje blízke spojenie medzi podmienkami v okolí a samotnou farbou Veľkej červenej škvrny,“ uviedol autor štúdie Leigh Fletcher. Stále nie je isté, ktoré chemické prvky alebo procesy sú zodpovedné za sýto červenú farbu, no podľa názorov vedcov to má súvislosť s podmienkami v strede búrky.

Veľká červená škvrna je taká obrovská, že do oblasti, na ktorej sa rozprestiera, by sa vošli tri planéty veľkosti Zeme. Podľa vedcov môže existovať už 300 rokov, vietor v nej dosahuje rýchlosť 400 kilometrov za hodinu a teplota sa pohybuje okolo mínus 160 stupňov Celzia.

Informáciu zverejnila webová stránka abc.es.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať