Na Sibíri objavili pozostatky mláďaťa nosorožca srstnatého

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Srstnatý nosorožec
Na Sibíri objavili vôbec prvé pozostatky mláďaťa nosorožca srstnatého (Coelodonta antiquitatis) Foto: siberiantimes.com/science/casestudy/news

BRATISLAVA 27. februára (WEBNOVINY) – Na Sibíri objavili vôbec prvé pozostatky mláďaťa nosorožca srstnatého (Coelodonta antiquitatis), ktorý vyhynul približne pred 10-tisíc rokmi. Mŕtvola mláďaťa sa zachovala v permafroste takmer nepoškodená, pričom obsahuje aj srsť a niektoré mäkké tkanivá.

Mláďa našiel ešte vlani v septembri na brehu jedného z prítokov rieky Semjuljach v Jakutskej republike miestny poľovník Alexander „Saša“ Banderov spolu s kamarátom Semjonom Ivanovom, pričom muži si najprv mysleli, že ide o zdochlinu soba. To, že v skutočnosti našli pozostatky nosorožca srstnatého, si uvedomili, až keď si všimli roh na hornej čeľusti. Následne o svojom náleze informovali Jakutskú akadémiu vied, ktorá tento týždeň mláďa previezla do svojho sídla v Jakutsku, kde ho chce dôkladne preskúmať.

„Tento nález je absolútne jedinečný. Počet dospelých nosorožcov srstnatých nájdených na celom svete sa dá spočítať na prstoch jednej ruky. Mláďa sa doteraz nikdy nepodarilo nájsť,“ uviedol Albert Protopopov z Jakutskej akadémie vied. Dôvodom môže byť skutočnosť, že matky chránili svoje mláďatá tak dobre, že väčšina z nich sa dožila dospelosti.

Vedci sa chcú najprv pokúsiť získať z mláďaťa vzorky DNA a tiež chcú určiť jeho vek, ktorý odhadujú na 18 mesiacov. Nosorožca pomenovali Saša podľa jeho nálezcu.

Informácie pochádzajú z webstránky siberiantimes.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať