Vedci získali ďalšie nepriame dôkazy o oceáne na Ganymede

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jupiter
Jupiter so svojím mesiacom Ganymedes. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 14. marca (WEBNOVINY) – Vedci na čele s Joachimom Saurom z Kolínskej univerzity získali nové údaje potvrdzujúce hypotézu, že pod ľadovým povrchom Jupiterovho mesiaca Ganymedes sa nachádza oceán tvorený slanou vodou. Údaje pochádzajú z Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu, ktorý sledoval pohyb polárnej žiary nad týmto mesiacom.

Prítomnosť oceánu na Ganymede naznačili už informácie zo sondy Galileo, ktorá v rokoch 1995 až 2003 skúmala Jupiter a jeho mesiace. Hubblov vesmírny ďalekohľad teraz prostredníctvom sledovania polárnej žiary monitoroval správanie Ganymedovho magnetického poľa, ktoré sa však mieša aj s magnetickým poľom Jupitera. Dôsledkom je pohyb polárnej žiary v rozsahu dvoch stupňov, hoci podľa počítačových modelov by to malo byť až šesť stupňov. Vedci preto dospeli k záveru, že pod povrchom Ganymeda sa nachádza slaný oceán, ktorý tvorí protiváhu k vplyvu magnetického poľa Jupiteru.

Oceán na Ganymede nemôže byť hlbší než 330 kilometrov, pretože inak by to nesedelo. Údaje, ktoré sme získali, sa zhodujú s hĺbkou 100 kilometrov a obsahom soli päť gramov na liter vody. Ale taktiež by to mohol byť aj oceán s hĺbkou iba desať kilometrov ale s desaťnásobne vyšším obsahom soli,“ uviedol Saur.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať