Poznáme výsledky súťaže o Najlepšieho informatika samospráv

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Združenia informatikov samospráv Slovens

BRATISLAVA 22. mája (WBN/PR) – Počas 21. celoslovenskej konferencie Združenia informatikov samospráv Slovenska (ZISS), ktorá sa konala 14. – 15. mája 2015 v Martine, boli hlavnými témami nové trendy a prístupy v elektronizácii Slovenska. Počas konferencie vyhlásili jej organizátori eSlovensko o. z., Únia miest Slovenska a mesto Martin aj výsledky šiesteho ročníka súťaže Najlepší informatik samospráv Slovenska (NISS) za rok 2014. Absolútnym víťazom sa stal Jaroslav Ježek z Bratislavského samosprávneho kraja.

Na už 21. celoslovenskej konferencii ZISS v Martine sa zišli informatici pracujúci pre samosprávy so zástupcami spoločností Microsoft Slovakia, Slovanet, IceWarp CZ&SK či eGovSystems a ďalších, aby spolu diskutovali o aktuálnych riešeniach z oblasti informatizácie samospráv. Najväčší priestor dostali témy Open Data či cloudové riešenia a služby, ktoré sa čoraz viac dostávajú do popredia. Informatici sa dočkali aj odpovedí na otázky týkajúce sa nedávno spusteného Elektronického trhoviska (EKS), na ktoré im odpovedala Tatiana Behrová z Ministerstva vnútra SR, ktorá stála pri zrode EKS. „Vo vzťahu EKS a samospráv sú práve informatici často tým pojítkom, prostredníctvom ktorého samosprávy uskutočňujú nákupy cez službu Elektronického trhoviska. V ich kompetencii je napríklad nákup tonerov pre samosprávy, čo je druhá najobchodovanejšia komodita v EKS. V prvej pätnástke sú aj tlačiarne a počítače, preto sa práve oni môžu stať lídrami v nakupovaní cez EKS,“ zhrnula Tatiana Behrová, poradkyňa Ministra vnútra SR.

Mesto Martin sa ako usporiadateľská samospráva prezentovalo prostredníctvom vedúceho oddelenia informatiky, Milana Matušku, ktorý okrem vývoja informatiky v meste priblížil aj skúsenosti mesta pri zavádzaní nových povinných služieb na zefektívnenie komunikácie samosprávy s občanmi. „V oblasti informatizácie samosprávy máme v Martine naplánované viaceré nevyhnutné renovácie a inovácie. Pred pár mesiacmi sme napríklad v Martine spustili aj vlastnú mobilnú aplikáciu pre občanov eMartin,“ povedal Matuška.

Združenie informatikov samospráv Slovenska každoročne pripravuje pre informatikov okrem konferencií aj súťaž o Najlepšieho informatika samospráv Slovenska, ktorým sa po druhý raz za sebou stal Jaroslav Ježek z Bratislavského samosprávneho kraja, na druhom mieste skončila Mariana Hurná z Prešova a na treťom mieste sa umiestnil Miroslav Kruk z Ľubice. „Sme radi, že konečne, po šiestich rokoch fungovania súťaže, sa medzi ocenenými ocitol aj informatik z obce, čím sa nám potvrdilo to, že v oblasti informatizácie napredujú nielen mestá a samosprávne kraje, ale aj obce. Dúfame, že toto ocenenie ich povzbudí do ďalšej práce,“ zhodnotil Miroslav Drobný z eSlovensko o. z., ktoré súťaž zastrešuje.

Združenie ZISS bolo založené v roku 2006 a jeho úlohou a cieľom je spojiť všetkých informatikov v obciach, mestách, mestských častiach a samosprávnych krajoch a tým vytvoriť priestor na komunikáciu, výmenu skúseností a odborný rast tejto profesie ako aj celej samosprávy na Slovensku. Vytvárať takúto komunikačnú platformu na výmenu informácií nielen v rámci samospráv, ale aj medzi súkromným a verejným sektorom sa združeniu darí práve prostredníctvom odborných konferencií, ktoré pre svojich členov organizuje viackrát do roka vždy v inej samospráve.

Najbližšia konferencia ZISS sa uskutoční na jeseň 2015. Viac informácií o aktivitách združenia nájdete na www.ziss.sk.

Foto: ZISS

Výsledky súťaže o Najlepšieho informatika samospráv Slovenska 2014

Najlepší informatik samospráv Slovenska za rok 2014:

1. Jaroslav Ježek (Bratislava – Staré Mesto)

2. Mariana Hurná (Prešov)

3. Miroslav Kruk (Ľubica)

Výsledky v jednotlivých krajoch:

Bratislavský kraj:

1. Jaroslav Ježek (Bratislavský samosprávny kraj)

2. Martin Hrivnák (Chorvátsky Grob)

3. Alexander Pravda (Pezinok)

Trnavský kraj:

1. Štefan Herceg (Hlohovec)

2. Milan Dieneš (Senica)

3. Michal Bínovský (Trnava) – preberie Roman Dzurek

Trenčiansky kraj:

1. Ľuboš Filko (Púchov)

2. Pavel Bročko (Bánovce nad Bebravou)

3. Miloš Toman (Nová Dubnica)

Žilinský kraj:

1. Slavomír Kalma (Rajec)

2. Dušan Močarník (Liptovský Mikuláš)

3. Roman Gnida (Trstená)

Prešovský kraj:

1. Mariana Hurná (Prešov)

2. Miroslav Kruk (Ľubica)

3. Matúš Vencúrik (Prešov)

Banskobystrický kraj:

1. Pavol Cífer (Lučenec)

2. Peter Šuchaň (Zvolen)

3. Pavel Košarník (Hnúšťa)

Nitriansky kraj:

1. Vladimír Vrzák (Nové Zámky)

2. Peter Földesi (Komárno)

3. Ľuboš Ternovszky (Levice)

Košický kraj:

1. Martin Denci, Iveta Oravcová (Košice – Západ)

2. Viktor Fenďa (Košice), Jozef Kováč (Trebišov)

3. Imrich Papcun (Krompachy), Ladislav Jurčišin (Spišské Vlachy), Jozef Gajdoš (Trebišov)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tatiana Behrová