Vedci vytvorili protézu nohy, ktorá dovoľuje cítiť vnemy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hubert Egger
Profesor Hubert Egger z Univerzity v Linzi predstavil protézu nohy,ktorá dovoľuje jej nositeľovi cítiť vnemy na chodidle. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 10. júna (WEBNOVINY) – Rakúski vedci vytvorili protézu nohy, ktorá dovoľuje jej nositeľovi cítiť vnemy na chodidle podobné skutočným dotykom. Ako uviedol Hubert Egger z Univerzity v Linzi, umožňuje to šesť senzorov na spodku umelého chodidla. Ide o prvý prípad, keď osoba s amputovanou nohou dostala protézu nohy vybavenú senzormi.

Príjemcom protézy sa stal bývalý učiteľ Wolfang Rangger, ktorý prišiel o pravú nohu v roku 2007 z dôvodu krvnej zrazeniny v následku mŕtvice. Lekári mu najprv napojili nervové zakončenia v kýpti končatiny tak, aby boli čo najbližšie k povrchu kože.

https://www.youtube.com/watch?v=wH3ERt7-vYg

Princíp fungovania protézy spočíva práve v ich stimulovaní. Nervové zakončenia následne zasielajú vzruch do mozgu, ktorý ho vyhodnotí ako vnem pochádzajúci z chodidla. „Senzory povedia mozgu, že to je noha a nositeľ má dojem, že vnem pochádza z dotyku s povrchom, po ktorom kráča,“ vysvetlil Egger.

„Už sa nešmýkam na ľade a dokážem povedať, či chodím po štrku, betóne, skle či piesku. Dokážem dokonca cítiť malé kamienky,“ pochválil umelú náhradu nohy 54-ročný Rangger. Okrem behania, bicyklovania a lezenia mu protéza pomáha aj znížiť fantómové bolesti. Podľa Eggera Ranggerov mozog teraz dostáva skutočné vnemy, a tak sa ich nepokúša nájsť v chýbajúcej končatine.

Informácie pochádzajú z webovej stránky www.bbc.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia