Solárne lietadlo Solar Impulse 2 prekonalo ďalší rekord

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Solárne lietadlo pokračuje v lete okolo Zeme
Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 muselo kvôli neprieznivému počasiu stráviť takmer mesiac na zemi. (Japonsko, Nagoja, 24. jún 2015) Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 2. júla (WEBNOVINY) – Švajčiarsky pilot André Borschberg prekonal s lietadlom na solárny pohon Solar Impulse 2 rekord pre najdlhšie trvajúci sólový let bez dotankovania.

Podarilo sa mu to počas aktuálnej etapy cesty okolo sveta z japonskej Nagoje na Havaj, kam by mal doraziť v piatok miestneho času. Doterajší rekord mal hodnotu 76 hodín a 45 minút a vytvoril ho v roku 2006 Američan Steve Fossett počas nonstop letu okolo sveta, ktorý meral 41 467 kilometrov. Borschberg za tento čas prekonal vzdialenosť približne 5500 kilometrov. Celkovo by mal jeho let trvať 120 hodín.

Obrazom: Solar Impulse 2 pokračuje v ceste okolo sveta

Solar Impulse 2

má rozpätie krídel 72 metrov, váži však iba 2,3 tony. Počas jednotlivých etáp sa v kokpite striedajú dvaja piloti, André Borschberg a Bertrand Piccard, pričom v lietadle je vždy len jeden z nich. Ich let okolo Zeme odštartoval 9. marca v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch a pôvodne mal trvať päť mesiacov. Prvá etapa mala cieľ v Ománe, odkiaľ sa lietadlo cez Arabské more dostalo do Indie. Počas tohto letu vytvoril Piccard rekord pre najdlhší neprerušovaný let na solárny pohon, keď preletel 1468 kilometrov.

Ten istý pilot potom vytvoril aj rýchlostný rekord pre solárne lietadlo, keď počas letu z Váránasí do Mandalay v Mjanmarsku dosiahol rýchlosť 216 kilometrov za hodinu. Z Mjanmarska pokračovala trasa do Číny, odkiaľ mal Borschberg za šesť dní bez pauzy preletieť z Nankingu na Havaj. Pre nepriaznivé počasie však musel pristáť v Nagoji, kde lietadlo následne strávilo takmer mesiac. Po Havaji budú ďalšie medzipristátia v USA a buď v južnej Európe alebo Maroku, pričom cieľom je spomínané Abú Zabí. Zastávky využívajú na oddych pilotov, údržbu lietadla a tiež šírenie informácií o solárnej energii.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať