Video: New Horizons poslala na Zem snímky mesiacov Pluta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sonda New Horizons nadviazala kontakt so Zemou
Sonda New Horizons posiela na Zem zábery z Pluta a jeho mesiacov. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 22. júla (WEBNOVINY) – Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil ďalšie zábery z preletu sondy New Horizons okolo trpasličej planéty Pluto. Na nových snímkach je vidieť dva menšie mesiace Nix a Hydru, ktoré objavili astronómovia v roku 2005 pomocou Hubblovho vesmírnemu ďalekohľadu.

Šedý Nix s červeným kráterom

Záber mesiaca Nix vznikol zo vzdialenosti 165-tisíc kilometrov, pričom je na ňom vidieť útvary s veľkosťou od troch kilometrov. Samotný mesiac má pretiahnutý tvar a rozmery približne 42 krát 36 kilometrov.

Vedcov na snímke upútala predovšetkým červeno sfarbená oblasť, ktorá by mohla predstavovať kráter. Zvyšok mesiaca Nix je prevažne šedý. Astronómovia momentálne čakajú na ďalšie dáta, ktoré by im mali poskytnúť informácie o pôvode tejto červenej oblasti.

Obrazom: Prelet sondy New Horizons okolo Pluta

Hydra je väčšia ako Nix

Sonda New Horizons poslala na Zem taktiež zatiaľ najostrejšiu fotografiu mesiaca Hydra, ktorú spravila zo vzdialenosti 231-tisíc kilometrov. Na jej základe vedci určili veľkosť tohto mesiaca nepravidelného tvaru na 55 krát 40 kilometrov.

Na zábere je vidno minimálne dva krátery, z ktorých jeden je z väčšej časti v tieni. Vrchná časť mesiaca vyzerá byť tmavšia než zvyšok, čo naznačuje možné rozdiely v zložení povrchu.

Najneskôr do polovice októbra by mali mať vedci k dispozícii aj fotografie mesiacov Kerberos a Styx, ktoré sa podarilo objaviť až v roku 2011, respektíve 2012.

Video: Dva menšie mesiace Pluta – Nix a Hydra

Sonda New Horizons

Sondu New Horizons s hmotnosťou 478 kilogramov vypustila NASA do vesmíru 19. januára 2006. Ide o najrýchlejšiu sondu v histórii vesmírneho výskumu.

Vo februári 2007 sa priblížila k Jupiteru, pričom gravitácia planéty ju vymrštila ďalej. Okolo Pluta preletela 14. júla rýchlosťou približne 14 kilometrov za sekundu vo vzdialenosti zhruba 12 400 kilometrov.

Počas preletu zozbierala toľko dát, že ich poslanie na Zem bude trvať 16 mesiacov. Po Plute sa zameria na ďalšie objekty v Kuiperovom páse a v roku 2029 by mala opustiť Slnečnú sústavu.

Informácie pochádzajú z webstránky www.nasa.gov a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia