Superpočítač spoločnosti IBM pomáha zlepšiť kvalitu vody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: IBM

BRATISLAVA 24. júla (WBN/PR) – Podľa článku publikovaného v časopise Nature Nanotechnology vedci objavili fenomén, ktorý umožňuje za určitých podmienok, využiť potenciál uhlíkových nanotrubíc na efektívnejšie filtrovanie vody pri nižších nákladoch a s menším dopadom na životné prostredie.

Uvádza sa to v aktuálne publikovanej vedeckej štúdii, pri ktorej vypracovaní výskumníci využívali na tvorbu simulácií výpočtový potenciál virtuálneho IBM superpočítača vytvoreného vďaka IBM World Community Grid iniciatíve. Najnovšia vedecká štúdia zaoberajúce sa využitím nanotrubíc na základe vykonaných simulácií dospela k záverom, že uhlíkové nanotrubice, ktoré môžu byť využité ako filtračný materiál prúdiacej vody, majú schopnosť odfiltrovať z nej nečistoty.

Pôvodne sa pritom predpokladalo, že úzky priemer nanotrubíc môže výraznejšie tok vody spomaľovať. Simulácie uskutočnené pomocou využitia výpočtového potenciálu IBM World Community Grid umožnili nasimulovať reálne prietoky vody, ktoré umožnili dostatočne preskúmať možné využitie uhlíkových nanotrubíc pri filtrácii vody.

Simulácie uskutočnené na virtuálnom superpočítači spoločnosti IBM, ktorý využíva voľný výpočtový potenciál počítačov 700 tisíc dobrovoľníkov zapojených do IBM World Community Grid iniciatívy odhalili, že prirodzené, náhodné tepelné vibrácie atómov nanotrubíc môžu mať za určitých podmienok vplyv na vodu, ktorá cez ne preteká. Vedci zistili, že tieto vibrácie nazývané fonóny môžu v skutočnosti zrýchliť rýchlosť difúzie vody – druh prúdenia vody – v dôsledku zníženia trenia až o 300 percent.

Výskumní pracovníci pod vedením Centra pre nano a mikro mechaniku z Tsinghua Univerzity v Pekingu mohli uskutočniť rozsiahle simulácie práve vďaka využitiu nadbytočného výpočtového výkonu zhromaždeného prostredníctvom iniciatívy IBM World Community Grid.

VIDEO: Unlocking new potential for improving access to clean water

Vedci dúfajú, že vďaka najnovším zisteniam sa im podarí optimalizovať rozmery nanotrubíc a zlepšiť prostredníctvom nich filtráciu vody a techniky odsoľovania morskej vody. Výsledky tohto bádania sú o to cennejšie, že prístup k nezávadnej pitnej vode v súčasnosti nemá takmer jedna miliarda ľudí po celom svete.

Viac informácií nájdete Tu.

Obrázky k téme nájdete Tu.

Video k téme nájdete Tu.

O IBM

Spoločnosť IBM je jednou z najväčších IT spoločností na svete a pod názvom International Business Machines poskytuje klientom svoje služby už viac ako 100 rokov. Celosvetovo pôsobí vo vyše 170 krajinách, pričom neustále rozširuje svoje geografické pokrytie, a zamestnáva vyše 430 tisíc zamestnancov. Poslaním spoločnosti IBM je pomocou integrovaných, flexibilných a efektívnych riešení pomáhať svojim zákazníkom redukovať náklady a zvýšiť tak ich konkurencieschopnosť na trhu. Na Slovensku spoločnosť IBM aktívne pôsobí od roku 1990. Samostatná pobočka IBM Slovensko s.r.o. bola založená 7. decembra 1992 a jej generálnym riaditeľom je Martin Murgáč. Hlavné sídlo IBM Slovensko sa nachádza v Bratislave s pobočkami v Banskej Bystrici a Košiciach.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie IBM