Rezort školstva podporí vedu, chystá sa vedecká roadshow

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
CERN
Foto: ilustračné, SITA/AP/CERN

BRATISLAVA 19. septembra (WebNoviny.sk) – Viacero vedeckých osobností bude počas októbra prezentovať študentom svet vedy a techniky. Budú tak robiť počas vedeckej roadshow po celom Slovensku.

Okrem interaktívnych prednášok čaká na študentov aj mnoho pokusov či súťažných úloh. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva pre priamo riadené organizácie Monika Hucáková.

Vedci absolvujú okrúhly stôl

Vedci sa postupne predstavia v Košiciach, Prešove, Žiline, Banskej Bystrici, Považskej Bystrici, Trnave, Nových Zámkoch, Bratislave, ale aj v Liptovskom Mikuláši či v Prievidzi. V každom meste absolvujú aj okrúhly stôl s vedením miestnej samosprávy a vybranými subjektmi z daného kraja.

Pri príležitosti Medzinárodného roku svetla 2015 sa vybrané témy Vedeckej roadshow s názvom „Čak Vednýodboris a jeho crew“ budú venovať aj problematike svetla. Vstup študentov na prednášky je voľný.

Jedným z vedcov na roadshow bude napríklad Karol Šafařík, ktorý pôsobí v Európskej organizácii pre jadrový výskum – CERN vo Švajčiarsku. Roadshow ďalej absolvuje aj chemik Vladimír Lukeš či odborník v oblasti elektrotechniky Gabriel Cibira. Prednášať budú aj tvorcovia AeroMobilu, odborníci v oblasti robotiky či molekulárnej biológie.

Roadshow organizujú v rámci projektu

„Čoraz menej mladých ľudí na Slovensku má záujem o vedecké profesie – technické a prírodné vedy. Pomerne rýchlo preto treba zmeniť ich vnímanie a pohľad na vedu a výskum ako taký. Cez pozitívne príklady úspešných slovenských vedcov chceme mládeži v rámci vedeckej roadshow ukázať, aké možnosti im sebarealizácia v oblasti vedy a techniky prináša – cestovanie po svete, spoznávanie zaujímavých osobností či sloboda a priestor pre vlastnú kreativitu,“ vysvetlila riaditeľka Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti Andrea Putalová.

Viac informácií o projekte, vrátane termínov, miest prednášok a účinkujúcich hostí je na webovej stránke www.vedanadosah.sk.

Vedeckú roadshow prináša Centrum vedecko-technických informácií SR ako priamo riadená organizácia ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu v rámci projektu Popularizácia vedy a techniky. Jeho cieľom je popularizovať vedu a techniku a motivovať mladých ľudí k štúdiu prírodovedných a technických odborov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať