Japonskí vedci úspešne otestovali obličku z kmeňových buniek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vedec
Vážnosť ochorenia COVID-19 súvisí aj s génmi Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 22. septembra (WebNoviny.sk) – Japonskí vedci na zvieratách úspešne otestovali špeciálnu obličku vypestovanú v laboratóriu. Ako o svojom úspechu napísali v časopise PNAS, po transplantácii umelo vytvorený orgán fungoval rovnako ako prirodzený.

Výsledky znamenajú posun

Podľa vedcov výsledky ich práce znamenajú posun k ére, keď choré obličky budeme môcť nahrádzať plnohodnotnými substitútmi vypestovanými z kmeňových buniek.

Testy prvých obličiek vypestovaných v laboratóriu zlyhávali v tom, že tieto orgány nedokázali vylúčiť moč, čo malo balónový efekt.

Vedci z Jikei University School of Medicine v Tokiu s použitím kmeňových buniek okrem samotnej obličky vypestovali aj špeciálny drenážny vývod a mechúr, ktorý mal zachytávať moč. Celý systém následne transplantovali potkanovi, pričom naň napojili existujúci močový mechúr zvieraťa.

Po potkanovi testovali prasa

Náhradný orgán fungoval ako prirodzený, moč prechádzal z obličky vývodom do transplantovaného mechúra a potom do močového mechúra. Po ôsmich týždňoch sa preto vedci rozhodli otestovať špeciálny systém u väčšieho cicavca, ktorým bolo prasa. Test bol úspešný aj v tomto prípade.

Hoci sú výsledky práce japonských vedcov sľubné, podľa odborníkov potrvá ešte dlho, kým budeme môcť vytvárať orgány pre ľudí. Podľa Chrisa Masona z University College London, nie je isté, či japonský vynález bude u človeka pracovať.

Odborník na kmeňové bunky a regeneratívnu medicínu však uviedol, že vďaka nemu sme bližšie k pochopeniu, ako by mohol systém fungovať.

Informácie pochádzajú z webovej stránky www.bbc.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia