K ISS odštartovala kozmická loď, posádke vezie zásoby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vesmírna stanica ISS
Foto: SITA/AP

MOSKVA 1. októbra (WebNoviny.sk) – Bezpilotná ruská nákladná loď Progress M29-M vo štvrtok úspešne vyštartovala z kazašského kozmodrómu Bajkonur na misiu k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Na obežnú dráhu Zeme ju vyniesla raketa Sojuz-U. Progress nesie pre posádku ISS viac ako dve tony zásob vrátane potravín, vody, paliva a stlačeného kyslíka. Informovali o tom agentúry AP a DPA. Kozmická loď má vesmírnu stanicu dosiahnuť približne o 02.00 h moskovského času (01.00 h SELČ).

Kontrolné strediská v Rusku i USA potvrdili bezproblémové vysunutie jej solárnych panelov po dosiahnutí obežnej dráhy. Odpútanie sa Progressu od ISS je naplánované na 9. decembra, píše agentúra TASS.

Aprílový pokus o vypustenie Progressu skončil neúspechom. Podobne zlyhala v júni aj americká zásobovacia misia, keď sa krátko po štarte rozpadla nosná raketa Falcon 9 z dielne súkromnej spoločnosti SpaceX.

Momentálnu posádku ISS tvoria Rusi Michail Kornijenko, Oleg Kononenko a Sergej Volkov, Američania Scott Kelly a Kjell Lindgren, a Japonec Kimija Jui. Misia posádky, ktorej veliteľom je Kelly, bude trvať až do jari.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ISS Medzinárodná vesmírna stanica