Kosmická loď sa spojila s ISS, posádke priniesla aj cesnak

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Progress
Na zásoby čakala trojčlenná posádka, ktorú tvoria americký astronaut Scott Kelly a ruskí kozmonauti Gennadij Padalka a Michail Kornienko. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 2. októbra (WebNoviny.sk) – Ruská bezpilotná nákladná loď Progress M29-M sa dnes približne o 1:00 SELČ spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS), kam dopravila 2,3 tony rozličných zásob pre astronautov – od stlačeného kyslíka cez vodu a palivá až po potraviny vrátane cesnaku, horčice, pomarančov a grapefruitov.

Na obežnú dráhu Zeme vyniesla Progress raketa Sojuz-U, ktorá vo štvrtok odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Ruské kontrolné stredisko misie a americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa zhodli, že štart nákladnej lode i jej spojenie s ISS boli bezproblémové. Aprílový pokus o vypustenie Progressu skončil neúspechom. Podobne zlyhala v júni aj americká zásobovacia misia, keď sa krátko po štarte rozpadla nosná raketa Falcon 9 súkromnej spoločnosti SpaceX.

Aktuálnu posádku ISS tvoria Rusi Michail Kornijenko, Oleg Kononenko a Sergej Volkov, Američania Scott Kelly a Kjell Lindgren a Japonec Kimija Jui. Misia tejto posádky, ktorej veliteľom je Kelly, bude trvať až do jari.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ISS Medzinárodná vesmírna stanica