DARPA otestovala superrýchle nadzvukové lietadlo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Falcon HTV 2
Foto: DARPA

BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – V centre pozornosti priaznivcov lietadiel bola vo štvrtok vojenská letecká základňa Vandenberg v Kalifornii. Uskutočnil sa tu totiž záťažový ostrý test nepilotovaného lietadla HTV-2, schopného dosiahnuť rýchlosť až Mach 22, teda približne 27-tisíc kilometrov za hodinu. Lietadlo, dlhé necelé štyri metre, by tak malo byť schopné dosiahnuť akékoľvek miesto na našej planéte v čase pod jednu hodinu.

Jeho zvláštnosťou je, že pri štarte využíva nosnú raketu, konkrétne Minotaur-IV, ktorá ho vynesie na hranicu vesmíru, teda do výšky približne 100 km. Na dnešný let boli mnohí zvedaví, pretože jeho prvý pokus v apríli tohto roku zlyhal, presnú príčinu sa agentúre DARPA zaoberajúcej sa pokročilým vojenským výskumom, zatiaľ nepodarilo nájsť, respektíve ju odmietla zverejniť s vysvetlením, že nastali nešpecifikované technické problémy.

Vo štvrtok vo večerných hodinách však prišlo oznámenie, že neúspechom skončil aj druhý pokus, pričom riadiace stredisko stratilo s lietadlom kontakt prakticky okamžite po jeho oddelení od nosnej rakety približne po 36 minútach letu a následne sa aktivoval jeho autodeštrukčný program. Uvidíme, či agentúra aj pod dvojitom neúspechu bude pokračovať v tomto extrémnom projekte, ktorý začal približne v roku 2003.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať