Dinosaury vyhubili minimálne dva meteority

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dinosaury
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. augusta (WEBNOVINY) – Vyhynutie dinosaurov pred 65 miliónmi rokov spôsobili minimálne dva meteority a nie iba jeden, ako sa doteraz predpokladalo. Tvrdia to britskí vedci z University of Aberdeen a The Open University, ktorí skúmali kráter Boltyš na na Ukrajine.

V roku 1980 vedci po prvý raz prišli s teóriou, že dinosaury vyhubil meteorit, ktorý dopadol na územie dnešného Mexického zálivu. Ten vytvoril kráter Chicxulub nachádzajúci sa čiastočne aj na polostrove Yucatán v Mexiku. V roku 2002 však objavili v centrálnej časti Ukrajiny ďalší kráter, ktorý pochádza z približne rovnakého obdobia. Ten dostal názov Boltyš.

Vedci na čele s Davidom Jolleyom z University of Aberdeen v ňom skúmali fosílie peľu a spór, pričom sa zamerali predovšetkým na spóry papradí. Tie patria k rastlinám, ktoré sa dokážu po takejto katastrofe najrýchlejšie spamätať. Meter nad vrstvou so spórami papradí však vedci našli ďalšiu takúto vrstvu, ktorá je podľa vedcov dôsledkom dopadu meteoritu na území dnešného Mexického zálivu. Tieto dve vrstvy sú dôkazom, že oba meteority nedopadli na Zem v rovnakom čase, ale delilo ich niekoľko tisíc rokov. Vedci si navyše myslia, že na Zem mohli vtedy dopadnúť aj ďalšie meteority, ktoré prispeli k vyhynutiu dinosaurov a iných pravekých foriem života.

Informácie zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať